Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη είναι γυναίκα, Ρομά, δικηγός, μητέρα. Επιλέξαμε να ανεβάσουμε το βίντεο της συνέντευξη της μερικές μέρες πριν, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Μια διαφορετική γιορτή, αμήχανη φέτος, στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη. 

“Οι Ρομά είναι από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο ρατσισμό. Ο αντιτσιγγανισμός είναι η πιο διάχυτη μορφή ρατσισμού που υπάρχει στην κοινωνία και πολλές φορές γίνεται και θεσμική.”

Γιατί την Αλεξάνδρα Καραγιάννη για την Ημέρα της Γυναίκας; Για το πώς κατάφερε να μετατρέψει την πολλαπλή της ταυτότητα (αυτή της γυναίκας, της Ρομά, της μητέρας, της επαγγελματία) όχι σε “όπλο”, αλλά σε εργαλείο που ξεκλειδώνει τόσο την ίδια ως άνθρωπο που περπατά σε αυτόν τον πλανήτη, όσο και την κοινωνία ώστε να έρθει αντιμέτωπη με όλες τις βολικές, στερεοτυπικές δικαιολογίες που λέει στον εαυτό της για να κοιμάται ήσυχη.

“Πολλές φορές ο κόσμος μένει με την εντύπωση πως το κράτος κάνει πολλά για τους Ρομά και προσπαθεί, αλλά αυτοί δεν εντάσσονται. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένας μύθος.”

Τη συναντήσαμε στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον, στη Σόλωνος στα Εξάρχεια και την αφήσαμε να λύσει όλες τις απορίες μας για τον αντιτσιγγανισμό, τον θεσμικό ρατσισμό ενάντια στους Ρομά, τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς, αλλά και για τη θέση της γυναίκας στις κοινότητες Ρομά, που έρχονται αντιμέτωπες με τους πρώιμους γάμους και αφήνονται ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία. 

“Οι πρώιμοι γάμοι κάνουν το κορίτσι ευάλωτο και εκτεθειμένο στην ενδοοικογενειακή βία. Δυστυχώς τα μέτρα και οι δράσεις γύρω από τον περιορισμό αυτού του φαινομένου είναι σχεδόν ανύπαρκτα.”

Για εκείνη, ως δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη , δηλώνει πως “ο θεσμικός ρατσισμός καλλιεργείται, αυξάνεται, είναι μια μορφή αποδεκτού ρατσισμού, που δεν διώκεται. Αυτό οδηγεί κάπου. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Οι διακρίσεις οδηγούν στον ρατσισμό, ο ρατσισμός οδηγεί στη ρητορική μίσους, η ρητορική μίσους στα εγκλήματα μίσους και καταλήγουμε σε περιστατικά όπως οι δολοφονίες του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη. Δεν είναι τυχαία γεγονότα. Ήταν πράγματα που περιμέναμε.” 

 Δες ολόκληρη τη συνέντευξη της Αλεξάνδρας Καραγιάννη εδώ: