Εντάξει, δεν είναι και οι διασκευές του Παύλου Παυλίδη στα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, ηρεμήστε. Δεν καταλαβαίνουμε την έκρηξή σας, δεν είπαμε ποτέ ότι δεν μας άρεσε ο δίσκος Πέρα από τη Θάλασσα, άλλωστε ποιοι είμαστε εμείς που θα τον κρίνουμε; Βαθιές ανάσες, διαβάστε καλύτερα τον τίτλο.

Ωραία, και αφού το ξεκαθαρίσαμε, ας περάσουμε στα τραγούδια που όντως μπορούμε να κρίνουμε γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι αντικειμενικά αστεία. Και το αστείο δεν είναι απαραίτητα κακό, πάει να πει ότι ψυχαγωγεί, οπότε τα άσματα που θα βρείτε στη λίστα με τις χειρότερες διασκευές ξένων τραγουδιών, τον πέτυχαν τον σκοπό τους. Μα φυσικά, τι ερώτηση είναι αυτή, εννοείται ότι κέρδισε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, αυτό έλειπε.

Σώτης Βολάνης –  Englishman in New York (Εξωγήινος)

Κανονικά θα έπρεπε να δώσουμε ένα βραβείο του Σώτη Βολάνη διότι μπορεί η διασκευή του Englishman in New York να είναι άκρως αποτυχημένη και ο Sting να κλαίει με μαύρο δάκρυ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι άκρως διασκεδαστική. «Σε άλλη διάσταση», λοιπόν και ένα μπράβο στη ραδιοφωνική εκπομπή Fight Club που το ανέδειξε.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Όλα αυτά που φοβάμαι

Το γνωστό σκεπτικό των εγχώριων δισκογραφικών εταιριών: Τι πουλάει έξω; Τι ακούει η νεολαία; Ωραία, αυτό, γράψε μερικούς στίχους και δώσε το στα ραδιόφωνα, δεν πειράζει που αργήσαμε μερικά χρόνια. Λογικά κάπως έτσι έγινε και με το τραγούδι των Nickelback, How You Remind Me που έγινε Όλα αυτά που φοβάμαι. «Να-σε-δω-να-γελάς». Σταμάταααα!

Λευτέρης Πανταζής – Breathles 

Τώρα, αλήθεια, θέλετε να γράψουμε κάτι γι’ αυτό; To μόνο που θα γράψουμε είναι ότι δεν ανήκει ακριβώς στην κατηγορία των διασκευών καθώς ο Λευτέρης Πανταζής τραγουδάει στα αγγλικά. Δε γινόταν όμως να μην μπει στη λίστα, καταλαβαίνετε.

Ελένη Δήμου – Δεν με χαλάει

Σημασία έχει ο ρυθμός να είναι ίδιος και να υπάρχει ομοιοκαταληξία, σωστά; Μάλλον όχι. Η Ελένη Δήμου τραγούδησε πριν από κάποια χρόνια το Sebe Allah Y’e από Alpha Blondy και το αποτέλεσμα ήταν κάπως αστείο. «Δεν με χαλάει, δεν με χαλάει, λέει». Εμάς κάπως μας χάλασε.

Αλέκα Κανελλίδου – Πόσο γλυκά με σκοτώνεις 

Το ψαγμένο κομμάτι της λίστας. Ναι, από Fugees το έμαθαν οι περισσότεροι, αλλά αρχικά το είχε τραγουδήσει η Roberta Flack. Βέβαια, είχαμε και την ελληνική εκδοχή του εξαιρετικού αυτού τραγουδιού από την Αλέκα Κανελλίδου.