Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών, άφησε ο Τζεμ Τοπόλ, γνωστός για τη θεατρική και κινηματογραφική του ερμηνείας ως «Βιολιστής στη Στέγη», μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τον θάνατο του επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, που τον περιέγραψε ως έναν «χαρισματικό ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά μέσα στις καρδιές μας».

Ο Ισραηλινός Τζεμ Τοπόλ, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόνο με το επώνυμό του, ταυτίστηκε με το ρόλο του Τεβιέ του «Βιολιστή» όσο λίγοι, αφότου πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με 3 Όσκαρ κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ από τον Νόρμαν Τζούισον, το 1971, και συνέχισε να παίζει τον Τεβιέ σε διάφορες παραγωγές ανά τον κόσμο μέχρι το 2009.

Η καριέρα του Τζεμ Τοπόλ

Ο Τοπόλ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, ενόσω έκανε την θητεία του στον ισραηλινό στρατό, στον ψυχαγωγικό θίασο Nahal, και αργότερα περιόδευσε στο Ισραήλ με θεατρικές παραστάσεις κιμπούτς και σατιρικές εταιρείες θεάτρου. Παράλληλα, ήταν συνιδρυτής του θεάτρου της Χάιφα.

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο το 1964, πρωταγωνιστώντας στο «Sallah Shabati», του Ισραηλινού συγγραφέα Εφραίμ Κισόν, για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον Βραβείο Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου.

Διάβασε περισσότερα στο intronews.gr