Η τηλεόραση των δύο κόσμων. Από τη μία έχουμε την διαστρέβλωση ή τη μερική απόκρυψη (το ίδιο δεν είναι;) της πραγματικότητας και από την άλλη μερικές εκλάμψεις κοινής λογικής που μέσα στο γενικότερο σκοτάδι, μοιάζουν πιο σημαντικές ποτέ. Φτάνουν αυτές; Όχι, σε καμία περίπτωση, είναι όμως κάτι και αυτό το κάτι, στην παρούσα φάση και με τα social media στο παιχνίδι να σπρώχνουν την αλήθεια προς την σωστή κατεύθυνση, αποκτά μια άλλη δυναμική.

Το δυστύχημα στα Τέμπη έμελλε να είναι αυτό που έκανε μια ολόκληρη χώρα να μιλήσει για τις κρατικές παθογένειες, παθογένειες οι οποίες κρύβονται καλά κάτω από το χαλί μέχρι να θρηνήσουμε θύματα. Κάποιοι, όμως, εξακολουθούν να στέκονται στο ανθρώπινο λάθος ή το πώς αυτό το έγκλημα θα λειτουργήσει υπέρ μας, αφού είναι γνωστό ότι ο Έλληνας αν δεν πάθει, δεν θα μάθει.

Και ενώ οι μηχανισμοί προπαγάνδας προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον δέκτη, υπάρχουν κάποιοι πομποί που κρατούν τίμια στάση. Το ίδιο είχαν κάνει και τον Δεκέμβρη του 2008, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακολούθησαν και λάθη. Από χθες το βράδυ, λοιπόν, διαβάζουμε παντού για τους Ράδιο Αρβύλα και το σχόλιο του Αντώνη Κανάκη. Είναι σημαντικό που μια σατιρική εκπομπή γίνεται το νο1 θέμα συζήτησης και είναι σημαντικό γιατί, ειδικά αυτές τις μέρες, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Κατά την έναρξη της εκπομπής, ο Αντώνης Κανάκης μίλησε για την επιστροφή στην κανονικότητα της λοβοτομής και του Survivor, εστιάζοντας στο πώς χειρίζονται οι δημοσιογράφοι με τις γραβάτες και τα σακάκια το έγκλημα στα Τέμπη, τη συγνώμη του πρωθυπουργού και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή. Τα αυτονόητα είπε, πόσο συχνά τα ακούμε όμως στην ελληνική τηλεόραση; Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του παρουσιαστή:

«Κάνουν ό,τι μπορούν όλοι τους για να επιστρέψουμε σε αυτή τη χαζοχαρούμενη κανονικότητα μην ξεχνάμε ότι στο τριήμερο πένθος έπαιζε Survivor. Θα κάνουν ό,τι μπορούν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της λοβοτομής γιατί βολεύει και τους πολιτικούς αλλά και τα κέρδη γιατί η στενοχώρια δεν έχει διαφημίσεις, η διαφήμιση θέλει χαρά».

https://twitter.com/hashtag/radioarvyla?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

«Δε θα έπρεπε απλά να παραιτηθεί. Θα έπρεπε να συλληφθεί μαζί με τους προηγούμενους και όσους κυβέρνησαν. Αυτό σκέπτεται ο απλός κόσμος. Αλλά δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη από το νομικό πλαίσιο. Πρέπει να αλλάξει αυτό, πρέπει να αισθάνονται την ευθύνη οι κυβερνώντες. Αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι το αυτονόητο, να υπάρχει ασφάλεια στις μετακινήσεις».

https://twitter.com/hashtag/radioarvyla?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

«Όχι, η τραγωδία δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, είστε ανίκανοι. Δεν δέχομαι τη συγνώμη σου. Ψάχνω να βρω έναν λόγο να την δεχτώ αλλά δεν βρίσκω», προσπαθώντας να βρει λογική στην τραγωδία που ζουν 57 οικογένειες και μαζί τους όλοι μας. Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη σου ακριβώς;»

Οι Ράδιο Αρβύλα δεν ήταν οι μόνοι που συζητήθηκαν χθες καθώς τόσο ο Νίκος Μουτσινάς όσο και η Ράνια Τζίμα, επέλεξαν να πορευτούν και εκείνοι με τη λογική, παρεκκλίνοντας από τη στάση που κρατά η ελληνική τηλεόραση στο σύνολό της. Ίσως και να υπάρχει ελπίδα.

https://t.co/OfsnRwVp5n
https://t.co/dcvGwyAAbU