Ολοκληρώθηκε την Κυριακή (05/03) η μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση των βαγονιών από το σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια των συνεργείων, απομακρύνθηκε και το πέμπτο βαγόνι, ενώ φορτηγά και νταλίκες μεταφέρουν συνεχώς τμήματα από ό,τι απέμεινε από τα βαγόνια 1 και 2 στο χώρο του ΟΣΕ στην Λάρισα για περαιτέρω έρευνα.

Οδηγήθηκαν  σε χώρο του ΟΣΕ στο παλιό εργοστάσιο ζαχάρεως στη Λάρισα, προκειμένου να εντοπιστούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας. Οι αρχές θα διεξάγουν έναν τελευταίο έλεγχο για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος, μετά την απομάκρυνση των βαγονιών.

Τα δύο βαγόνια που δεν καταστράφηκαν αποσύρθηκαν από το σημείο συρόμενα επάνω στις ράγες, ενώ για τα υπόλοιπα ήταν απαραίτητη η χρήση γερανού και φορτηγών. Έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται ήδη προς την περάτωσή τους οι εργασίες αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο σημείο βρέθηκαν συγγενείς να αφήσουν λίγα λουλούδια εκεί, όπου οι άνθρωποί τους άφησαν μαρτυρικά την τελευταία τους πνοή.  Η Hellenic Train δεν ενεργοποιεί την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της μοιραίας σύγκρουσης τρένων στη Λάρισα το βράδυ της Δευτέρας.

Η υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2019 εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πέντε χρόνια, ως το 2024, από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους. Στην ανακοίνωση η εταιρεία, γνωστοποιεί, την απόφασή της να μην ενεργοποιήσει την εξαίρεση στην καταβολή αποζημιώσεων για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ