Οι Αμερικανοί χωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ανάλογα με την οικονομική τους δύναμη, την κοινωνική τους θέση, το όνομα της οικογένειας, το πόσο καθαρό είναι το κούτελο τους, πόσες φορές έχει ασχοληθεί μαζί τους το IRS (Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων) και το πού πάει η ψήφος στον ισχυρό δικομματισμό που επικρατεί στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Με λίγα λόγια, δεν διαφέρουν από εμάς ούτε από τις περισσότερους λαούς του κόσμου. Έχουν όμως και κάτι ιδιαίτερο, κάτι το οποίο αποκαλούν white trash.

Για να το φέρουμε στα μέτρα μας και να του προσδώσουμε μία ελληνικότητα ώστε να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται, θα υποστηρίξουμε με κάποιο δισταγμό ότι το white trash βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του λούμπεν όπως το έχουμε στο μυαλό μας εδώ, στην Ελλάδα. Αν θέλετε να μπείτε κατευθείαν στο νόημα δίχως να ψάξετε για τον ορισμό και το πώς προέκυψε αυτή η κατηγορία που έχει ως χαρακτηριστικό της την περιθωριοποίηση, δείτε το Tiger King, τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix.

Στη συνέχεια, δείτε το Murdaugh Murders: A  Southern Scandal, πάλι στο Netflix μέχρι να αναρωτηθείτε «ρε, τι γίνεται στον κόσμο;». Μόλις φτάσει στο τέλος του, θα καταλάβετε πως το white trash δεν έχει να κάνει με την θέση κοινωνική τάξη ή τα χρήματα κάποιου, έχει να κάνει με τον τρόπο που σκέφτεται, με το πώς μεταλλάσεται ένας άνθρωπος σε κάτι άλλο, ξένο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε μία στιγμή. Η ιστορία του Άλεξ Μέρντοχ είναι ακριβώς αυτό και ολλοκληρώθηκε τα ξημερώματα, όταν και κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία της γυναίκας του και του παιδιού του.

https://t.co/upU0Zp6oGu

Το στόρι: Η δίκη του Άλεξ Μέρντοχ, του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, διήρκεσε έξι εβδομάδες, αλλά στο τέλος, οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για την ετυμηγορία τους: ένοχος. Ο 54χρονος δικηγόρος αντιμετωπίζει 30 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κάθε φόνο και σύμφωνα με το BBC, παρέμεινε απαθής όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου. Ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος για τη δολοφονία της συζύγου και του μικρότερου γιου του σε μια προσπάθεια να αποκρύψει χρόνια οικονομικής διαφθοράς. 

Ο Μέρντοχ, κάποτε ισχυρός δικηγόρος στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, για χρόνια έκλεβε από τους συνεργάτες και τους πελάτες του, καθώς ήταν εθισμένος στα παυσίπονα, ενώ παράλληλα ζούσε με πολλές ανέσεις. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι αυτά τα εγκλήματα τον οδήγησαν στη δολοφονία, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι ο θάνατος της Μάγκι και του Πολ θα αποπροσανατόλιζε το δικαστήριο και δεν θα εστίαζε στα οικονομικά παραπτώματά του. 

Τι έκανε λοιπόν; Ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, προσπαθώντας να πείσει τους ενόρκους ότι κάποιος που ήταν θυμωμένος για ένα θανατηφόρο δυστύχημα με πλοίο το 2019 στο οποίο εμπλεκόταν ο γιος του, ίσως να τον είχε σκοτώσει για να εκδικηθεί. Η εισαγγελία, όμως, επικεντρώθηκε σε ένα ενοχοποιητικό βίντεο στο Snapchat που τραβήχτηκε από τον γιο του Μέρντοχ λίγο πριν τις δολοφονίες. Τόσο εκείνος όσο και οι δύο γιοι του λάτρευαν το κυνήγι και στο σπίτι τους είχαν συλλογή όπλων, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησε ένα από αυτά για να σκοτώσει την γυναίκα του, Μάγκι, και ένα άλλο όπλο για να σκοτώσει τον Πολ. 

Η Μάγκι πυροβολήθηκε τέσσερις ή πέντε φορές με τουφέκι και ο γιος τους πυροβολήθηκε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωσστά στη δίκη. Ο ανώτατος εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας Άλαν Γουίλσον, δήλωσε: «Η σημερινή ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι στην κοινωνία, δεν είναι υπεράνω του νόμου». White trash με χρήματα, μια αυθεντική αμερικανική ιστορία.