Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο οι νεκροί της σιδηροδρομικής τραγωδίας, την οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν ως “ανθρώπινο λάθος”, ενώ μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μόνο αυτό, ανέρχονται στους 46. Και η Πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της. Οι τραυματίες είναι 85. 

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που αποτελεί επίσημα το πλέον επίσημο σιδηροδρομικό ατύχημα που έχει δει ποτέ η χώρα, μας έχει επιβάλει μια σιωπή. Τη σιωπή του πένθους. Ενός πένθους τόσο διάχυτου, τόσο ρευστού που ξεπερνά την ιδιωτικότητα όσων τους αφορά άμεσα. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε να γράψουμε κάτι, να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νιώθουμε “μικροί” απέναντι στον όλεθρο. Εικάζουμε πως όσοι καταφέρνουν να βάλουν τις σκέψεις τους σε μια σειρά, καθαρές από συναισθηματισμό, νιώθουν αμήχανοι. 

Με έναν μαγικό τρόπο, όλη αυτή την αμηχανία και την αδυναμία να εκφραστούμε, Έλληνες σκιτσογράφοι την απαλύνουν, δίνοντάς μας την ευκαιρία να βρούμε φωνή μέσα από τα illustrations τους. Καλλιτέχνες όπως ο Κιουτσιούκης και η Itzi, accounts όπως αυτό της @beetrootdesign ή της missymerida έκαναν την τραγωδία εικόνα και την εικόνα σκέψη. 

Συγκεντρώσαμε παρακάτω όλες τις φορές, που τα τελευταία 24ωρα, σκιτσογράφοι κατάφεραν χωρίς να πουν λέξη για τα Τέμπη, να τα πουν όλα τελικά. 

@giorgosgalitis

@je_men_fous_art

@georgopalis_dimitris

@ababaasteriou

@acpacia

@beetrootdesign

@kioutsioukis

@itzi.artz

@missy_merida