Με βαθιά οδύνη όλη η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το τραγικό δυστύχημα της μετωπικής σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train στα Τέμπη. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς (επιβεβαιωμένοι 36), σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, και 72 νοσηλευόμενους εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται ΜΕΘ,.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις έως τώρα επιβεβαιωμένες και επίσημες πληροφορίες σχετικά με το δυστύχημα. Σε κάθε περίπτωση, οι συγγενείς και οι οικείοι των θυμάτων μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410683175 (διεύθυνση αστυνομίας Λάρισας) 2410683176 (διεύθυνση αστυνομίας Λάρισας).

1. Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 και αυξάνεται ώρα με την ώρα. Νεκροί είναι όλοι οι μηχανοδηγοί και 3 φοιτήτριες από την Καλαμπάκα, οι σοροί των οποίων έχουν ήδη αναγνωριστεί από τις οικογένειές τους. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 72, όπως ανακοίνωσαν λίγο πριν τις 15:00 οι εκπρόσωποι του πυροσβεστικού σώματος. Ανάμεσα τους ένα κορίτσι 6,5 μηνών και ένα αγόρι 8 ετών, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 6 σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι 6 νοσηλευόμενοι είναι ηλικίας 21 έως 26 χρόνων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 25χρονο, έναν 26χρονο, μια 23χρονη, μια 26χρονη και μια νεαρή γυναίκα χωρίς επιβεβαιωμένα στοιχεία. Όπως αναφέρουν πηγές από το πεδίου του απεγκλωβισμού, είναι ελάχιστες οι ελπίδες για άλλους επιζώντες ωστόσο το πρωτόκολλο ορίζει ότι οι επιχειρήσεις διαρκούν 72 ώρες.

 

2. Αριθμός αγνοουμένων

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των αγνοουμένων. Με βάση όμως τον κατάλογο των συγγενών υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται στους 40-50.

3. Ο αριθμός των επιβατών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει η Hellenic Train ο αριθμός των επιβατών την ώρα της σύγκρουσης ήταν περίπου 350 άτομα. Επί του παρόντος ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν τα ονόματα όλων των επιβατών, καθώς δεν ήταν όλα τα εισιτήρια ονομαστικά.

4. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο.  Σε αυτές συμμετέχουν μονάδες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού με τη συνδρομή γερανοφόρων οχημάτων, τα οποία απομακρύνουν τμήματα από τα βαγόνια που συνεθλίβησαν κατά τη σύγκρουση, προκειμένου να ανευρεθούν τυχόν επιζώντες ή σοροί θυμάτων.  Ωστόσο, φαίνεται να μην έχουν τέλος τα μακάβρια ευρήματα, καθώς λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι οι πυροσβέστες εντόπισαν και άλλα ανθρώπινα μέλη, τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν σε δύο σορούς. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, τοποθετήθηκαν σε μαύρες σακούλες και με ασθενοφόρο μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

5. Η παραίτηση Καραμανλή

Με δήλωσή του πριν λίγο, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής υπέβαλλε την παραίτησή του που έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

 

6. Οι πρώτες διώξεις

Προσήχθη και συνελήφθη νωρίτερα ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των μέσων. Ο σταθμάρχης φέρεται να υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών. Ήδη από την πλευρά του ο Αναστάσιος Δέδες, πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, κάνει λόγο για «εγκληματική ενέργεια», αναφερόμενος στην εντολή να κινηθεί το επιβατικό τρένο της Hellenic Train στη γραμμή καθόδου.

 

 

7. Ποιος θα ερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος

Την έρευνα για τις συνθήκες κάτω από οποίες συνέβη το δυστύχημα θα αναλάβει ο Εθνικός Φορέας Διερεύνησης Ατυχημάτων που συστάθηκε εδώ και μήνα σε σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

Η ΡΑΣ είναι ο ρυθμιστικός φορέας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα. Η ανάμειξή της στη διερεύνηση του ατυχήματος θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο προκειμένου να διακριβωθεί εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν οι σωστές. Για τα όποια πορίσματα εξαχθούν η ΡΑΣ θα φροντίσει να εποπτεύσει την εφαρμογή τους. Η ΡΑΣ έχει στείλει κλιμάκιο για να διασφαλιστούν τα όποια ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω νομοσχέδιο είχαν κάνει γραπτή ενυπόγραφη παρέμβαση οι εργαζόμενοι-στελέχη της ΡΑΣ προς προς τον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα, τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών. Στην παρέμβασής τους κατέγραφαν τις αστοχίες του νομοσχεδίου και επεσήμαιναν ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καταργείται η ανεξαρτησία της ΡΑΣ και εξομοιώνεται (όπως και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) με τους λοιπούς εποπτευόμενους φορείς (ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

 

8. Οι προειδοποιήσεις των σωματείων

Ήδη από το φθινόπωρο η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης είχε αποστείλει εξώδικο προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train. Πιο συγκεκριμένα στο εξώδικο με ημερομηνία 31/10 οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι «παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, ότι –δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τραυματισμών που σας είχαμε εκφράσει», αναφερόμενοι στο ατύχημα που είχε σημειωθεί στις 25/10, όταν αμαξοστοιχία του προαστιακού στο δρομολόγιο Αθήνα-Χαλκίδα προσέκρουσε λίγο πριν από τις Αχαρνές σε ηλεκτροφόρο υψηλής τάσης καλώδιο που κρεμόταν με συνέπεια ο μηχανοδηγός να τραυματιστεί και να νοσηλευτεί. Επιπλέον διαπίστωναν, μεταξύ άλλων, «την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησης της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς),την μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, την μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System– του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!» και ενημέρωναν για την πρόθεση τους να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, κατήγγειλε ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά.

«Έχει συμβεί το αδιανόητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Μόλις πριν από μερικές μέρες, οι σιδηροδρομικοί της ΔΕΣΚ-Σ προειδοποιούσαν σε ανακοίνωση τους ότι «όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό» και συμπλήρωναν δυστυχώς προφητικά: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας διαπιστώσεις».

9. Πού μπορείς να δώσεις αίμα

Έκτακτη αιμοδοσία για τα θύματα στα Τέμπη από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων και το Νοσοκομείο Ελπίς σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου:
*ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 1 Μαρτίου:
– Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών από 9:00πμ – 19:00μμ.
Tηλ. 2132039265

*ΑΥΡΙΟ Πέμπτη 2 Μαρτίου 10:00 πμ – 15:00 μμ :
– 1ο Δημοτικό ιατρείο (Σόλωνος 78)
Τηλ. 210 3626587
– 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος)
Τηλ. 210 9239865
– 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) Τηλ. 210 2015510
Νωρίτερα το πρωί έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Λάρισας από τον Ερυθρό Σταυρό. Μάθετε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σας στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εδώ.