1999, 2003, 2023. Τρεις φορές που βάφτηκαν τα Τέμπη με αίμα νέων ανθρώπων και δεν καταφέραμε να βρούμε τα λόγια για να περιγράψουμε την τραγωδία. Τρεις φορές που βυθιστήκαμε στο πένθος. Το 1999 ήταν τα παιδιά από το Κορδελιό, το 2003 ήταν τα παιδιά από το Μακροχώρι και τώρα στην πολύνεκρη τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων ήταν τα παιδιά μέσα στην αμαξοστοιχία IC 62.

Μας ανατριχιάζει η ανακοίνωση της ΔΕΣΚ- Σιδηροδρομικών από τις.7 Φεβρουαρίου: “Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”. 

4 Οκτωβρίου 1999 στα Τέμπη

Η μέρα που έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη επιστρέφοντας από το 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα οκτώ μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών), όλοι τους φίλοι του ΠΑΟΚ που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν, όπως επίσης και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών). Σε μια προσπέραση δύο μόλις χιλιόμετρα από τα διόδια των Τεμπών, μιάμιση ώρα πριν τον τελικό προορισμό, στις 4:30 τα ξημερώματα, ο έλεγχος χάθηκε και το λεωφορείο του συνδέσμου Κορδελιού που μετέφερε 77 οπαδούς  βρέθηκε στο κενό. 

13 Απριλίου 2003 

Ένα λεωφορείο με 49 μαθητές της Α’ Λυκείου και δύο συνοδούς καθηγητές από το Μακροχώρι της Ημαθίας, επέστρεφε από σχολική εκδρομή στην Αθήνα.  Ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών. Από την σύγκρουση χτυπήθηκε το μπροστινό μέρος γδέρνοντας την αριστερή πλευρά του λεωφορείου. Οι ιμάντες που συγκρατούν τα νοβοπάν υποχώρησαν με αποτέλεσμα να πέσουν σαν ξυράφια στους ανυποψίαστους μαθητές. Το λεωφορείο κόπηκε στα δυο και το μόνο που επικράτησε ήταν πανικός. Τα σωστικά συνεργεία έκαναν πάνω από τρεις ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Τα παιδιά ήταν σε σοκ βλέπονταν τους συμμαθητές τους να έχουν πεθάνει. 21 μαθητές, όλοι σχεδόν όσοι κάθονται από την πλευρά του οδηγού, σκοτώνονται ακαριαία. Άλλοι 9 τραυματίες ολοκληρώνουν την τραγωδία.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η νταλίκα μετέφερε φορτίο κατά πέντε τόννους βαρύτερο του επιτρεπομένου ορίου, με αποτέλεσμα στη δεξιά στροφή των Τεμπών, λίγο πριν από τη σύγκρουση, οι πίσω ρόδες του ρυμουλκού να σηκωθούν στον αέρα(!), να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος και οι 26 τόννοι νοβοπάν να εκτοξευθούν και να «πριονίσουν» στην κυριολεξία το μοιραίο πούλμαν. Οι εικόνες της απόλυτης τραγωδίας έκαναν αμέσως το γύρο της χώρας, που θρηνούσε τα αδικοχαμένα παιδιά, την ώρα που οι γονείς τους έψαχναν να τα βρουν ζωντανά ή νεκρά στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. 

28 Φλεβάρη 2023 

Η εθνική τραγωδία. Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.  Με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 36, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.Συνολικά 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Την είδηση της σύγκρουσης τρένων στη Λάρισα καλύπτουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το BBC να κάνει λόγο για «σφαγή».

Από τη σφοδρή σύγκρουση τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες και τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μάλιστα, η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε έφτασε ακόμα και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου, είπε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης. Συγγενείς περιμένουν στα σκαλιά, ενώ μεταφέρονται οι σοροί από το μοιραίο τρένο.Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, o κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι τον κραδασμό της συγκρουσης απορρόφησαν τα 3 πρώτα βαγόνια. Εξήγησε επίσης ότι αυτή την ώρα δύο γερανοφόρα οχήματα προσπαθούν να σηκώσουν τους συρμούς. Ο εκπροσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ότι λίγο νωρίτερα εντοπίστηκαν τέσσερις απανθρακωμένες σοροί.

Οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.