*Οι οικείοι και συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2410683175 (διεύθυνση αστυνομίας Λάρισας) 2410683176 (διεύθυνση αστυνομίας Λάρισας)

Εθνική τραγωδία. Όσο και να προσπαθεί κανείς να βάλει τις σκέψεις το σε μία τάξη, είναι αδύνατο. Οι νεκροί από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, είναι 38 και δυστυχώς, ο αριθμός ενδέχεται να μεγαλώσει. Οι τραυματίες, για την ώρα, είναι 66 και ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί με σοβαρά εγκαύματα όπως και ακρωτηριασμένοι. 

Τι έχει συμβεί: Επιβατική αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαιναν 350 επιβάτες, συγκρούστηκε με εμπορευματική λίγο μετά τις 23:20 το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά Τέμπη, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν βαγόνια και να ξεσπάσει φωτιά. Ο δήμαρχος Τεμπών, επεσήμανε πως στα πρώτα τρία βαγόνια του επιβατικού η θερμοκρασία έφτασε στους 1500 βαθμούς. 

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι 38 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, 66 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 60 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 6 σε ΜΕΘ. 

“Πάμε κι όπου βγει”: Οι μαρτυρίες των επιβατών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη συγκλονίζουν καθώς σύμφωνα με επιβάτη που βγήκε σώος από την σύγκρουση, άκουσε τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο εισιτηρίων και να λέει «πάμε και όπου βγει». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως: «Άκουσα τον οδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτηρίων και να του λέει «πάμε και όπου βγει», σίγουρα είσαι προϊδεασμένος. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, αυτό ακριβώς τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου των σιδηροδρομικών γραμμών. Μας είπαν ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά… Ήμουν στα πίσω βαγόνια».

 
Αν η φράση «πάμε και όπου βγει» δεν μεταφράζει τον τρόπο λειτουργίας της χώρας μας, τότε ποιος είναι αυτός;

Σύμφωνα με άλλο  τραυματισμένο επιβάτη, «σε μια στιγμή ακούγαμε, μου λέει, καθυστέρηση 20 λεπτά, μισή ώρα, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που λέει υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!». «Ακούμε δύο κοπέλες, τώρα δεν ξέρω τον χαρακτηρισμό στα τρένα πώς λέγονται οι βοηθοί να λένε μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω, τι μαλ…ες είναι αυτές! Στο ένα λεπτό μπαμ!»

 

Πώς έγινε το δυστύχημα: Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τραγικό δυστύχημα με τους 38 νεκρούς φαίνεται να αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος (4 προσαγωγές μέχρι στιγμής) αν και αυτό μένει να διερευνηθεί. Από εκεί και πέρα, στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που προκάλεσαν την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. «Έχει συμβεί το αδιανόητο. Τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το επιβατικό και το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και απ’ ότι φαίνεται υπήρχε μετωπική σύγκρουση, με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε», είπε αρχικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ευθύνες που θα πρέπει να αναζητηθούν για την ενημέρωση των μηχανοδηγών. Συγκεκριμένα όσον αφορά το ζήτημα του κεντρικού ηλεκτρονικού ελέγχου ο κ. Γενηδούνιας υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί τίποτα και όλα γίνονται χειροκίνητα. «Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα, με ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual σε όλο το δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπως και στο σημείο αυτό», είπε ακόμα τονίζοντας ότι ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργούν.

«Αν αυτά λειτουργούσαν, οι οδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους. Δεν λειτουργούν εδώ και καιρό, έχουμε κάνει αιτήματα, δεν λειτουργεί» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο μηχανοδηγός λαμβάνει εντολές από τον ένα σταθμάρχη στον άλλον για να προχωρήσει.