Όταν ήσουν 13 ετών ή και λιγότερο, παρακαλούσες (έφτανες σε σημείο μέχρι και να χειραγωγήσεις τους γονείς σου) ώστε να πας στο εμπορικό κέντρο, μόνο και μόνο για να δεις όλα αυτά τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα φαγητά. Το γνωστό σε όλους Mall άνοιξε τις πόρτες του το 2005, τότε που το έντονο eyeliner και οι Green Day ήταν της μόδας. Τα θυμάστε καθόλου αυτά τα χρόνια; Αν όχι, μην ανησυχείτε, θα σας τα θυμήσουμε εμείς. 

Όταν δεν ήσουν στο εμπορικό κέντρο ή σε κάποια πλατεία, έστελνες γραπτά μηνύματα στους φίλους σου, κάνοντας συνεχώς μαθηματικές πράξεις για να μην ξεπεράσεις το όριο των γραπτών μηνυμάτων, ώστε να μη σου φωνάξει η αδερφή σου. Δεν έκανες ορθογραφικά λάθη, όχι, είχες για σύμμαχο το Τ9. Μιλάμε για ουσιαστικές συζητήσεις, πιο ουσιαστικές από αυτές που έκαναν οι παλιοί στα 90s.

Η δεκαετία του 2000 ήταν μια μαγική εποχή που ενθάρρυνε τη μόδα των sk8er(ζ) και ένα σταθερό προφίλ στο διαδίκτυο. Αλήθεια, πώς το έλεγαν; Μήπως Hi5; Τότε έγινε σαφές ότι μπαίναμε στην ψηφιακή εποχή χωρίς επιστροφή γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία περνούσατε περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας ή Myspace από ό,τι μιλούσατε με ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Το ίδιο κάνετε και τώρα, μα σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με κάτι άλλο.

Θα ασχοληθούμε -κυρίως- με τα χρήματα που ξόδευαν οι μικρότεροι σε πραγματικά ανούσια πράγματα. Ένας. Άκυρο, ούτε μισός δεν βρέθηκε εκείνη την εποχή να μας πει «ρε παιδιά, μην τα χαλάτε έτσι τα λεφτά σας, έρχονται δύσκολοι καιροί». Αχ, ωραία τα ‘00s, μιλάμε για μια χρυσή εποχή, ειδικά για την Ελλάδα του Euro, των Ολυμπιακών Αγώνων, της Eurovision, της οικονομικής κρίσης που έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα. Αλήθεια, τι να πρωτοθυμηθούμε;

Αυτές τις ενοχλητικές κασέτες;

Μπορεί να δημιουργήθηκαν πριν τη δεκαετία του 2000, αλλά τις χρησιμοπoιούσαμε τα πρώτα χρόνια των ‘00s και μάλιστα έντονα. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, μπορεί να είναι χάλια σε σύγκριση με όσα έχουμε τώρα στην οθόνη μας, αλλά το βινύλιο επέστρεψε και έχει πέραση. Απλά λέμε… 

Αυτό το πλαστικό με το νερό που δεν ξέρουμε καν πώς λέγεται;

Κοιτάζοντας πίσω, έχουμε όλοι κάποιες ερωτήσεις. Πρώτα απ’ όλα: τι είναι αυτά; 

Αυτές τις κάτι σαν μπάλες;

Εξυπηρετούσαν κάποιο σκοπό; Όχι. Ήταν διασκεδαστικό να παίζεις μαζί τους; Επίσης όχι. Τότε γιατί τα αγοράζαμε; 

Το καταραμένο νούμερο 8;

Η μαγική μπάλα 8 ήταν μια πλαστική σφαίρα, φτιαγμένη για να μοιάζει με υπερμεγέθη μπάλα οκτώ, που χρησιμοποιείται για τη «μαντεία» ή την αναζήτηση συμβουλών. Ο χρήστης θέτει μια ερώτηση στη σφαίρα και στη συνέχεια την αναποδογυρίζει για να αποκαλύψει την απάντηση. Μιλάμε για μέγιστη παπάτζα.

Αυτές τις σβούρες;

Πόσα λεφτά; Πόσα σπίτια θα είχαμε χτίσει αν δεν δίναμε τα χρήματά μας στο Bey Blade; Θα μας πείτε, εδώ αγοράζαμε παρατάκια μόνο για τις τάπες, εκεί θα κολλήσουμε;