Κατάφερε να κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει για την Wednesday αλλά εμείς ποτέ δεν ξεπεράσαμε αυτές τις πέντε ταινίες του. Κι εννοείται έχουμε ντυθεί σε αποκριάτικα πάρτι Ψαλιδοχέρης. Δεν μας πλησίαζε κανείς.

Ο Ψαλιδοχέρης

​Μπορείς απλά να το πεις goth αριστούργημα και να μην χρειαστεί να προσθέσεις λέξη παραπάνω. Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα κάστρο ζούσε ένας εφευρέτης, μαζί με τον Εντουαρντ που ήταν το πιο σημαντικό δημιούργημα του. Παρά την ακαταμάχητη γοητεία του ο Εντουαρντ δεν ήταν τέλειος. Ο αιφνίδιος θάνατος του δημιουργού του, τον άφησε ημιτελή, με κοφτερά ψαλίδια στη θέση των χεριών του. H πρώτη συνεργασία Τζόνι Ντεπ και του Τιμ Μπάρτον είναι το αρτιότερο κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες. Winona Forever.

Η Νεκρή Νύφη

Την παραμονή του γάμου του, ο νευρικός γαμπρός Βίκτορ παντρεύεται κατά λάθος τη νύφη Έμιλυ και κατεβαίνει μαζί της στον κάτω κόσμο.  Το animation είναι εντυπωσιακό. Με φόντο ένα χωριό στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, ο Τιμ Μπάρτον διηγείται την ιστορία του Βίκτορ (η φωνή του Τζόνι Ντεπ), που καταφθάνει στον Κάτω Κόσμο και εκεί παντρεύεται την αινιγματική Νεκρή Νύφη (η φωνή της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) ενώ η Βικτόρια, η πραγματική μνηστή του, τον περιμένει στην Γη των Ζωντανών. Και ενώ η καθημερινή ζωή στην Χώρα των Νεκρών αποδεικνύεται πιο συναρπαστική από το ανιαρό και συντηρητικό περιβάλλον που είχε μεγαλώσει ο Βίκτορ, ο νεαρός σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο ή στον επόμενο, που μπορεί να τον κρατήσει μακριά από την πραγματική αγάπη. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Dark Shadows

Βασισμένη στην ομώνυμη γκόθικ καλτ τηλεοπτική σαπουνόπερα, αποτελεί μία φανταστική κωμωδία τρόμου και την συνθέτει ένα all star καστ συμπεριλαμβανομένων των Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και Εύα Γκριν. Ο Μπαρνάμπας Κόλινς (Τζόνι Ντεπ), ένα βαμπίρ του 18ου αιώνα που “ξυπνάει” το 1972 με σκοπό να αναγεννήσει τον θρύλο της οικογένειάς του. Ο Τζόνι Ντεπ, λάτρης ο ίδιος της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, έπεισε τον Τιμ Μπάρτον να αναλάβει την δημιουργία του «Dark Shadows» και το αποτέλεσμα: ένα διασκεδαστικό και οπτικά χορταστικό δημιούργημα.

Ο Σκαθαροζούμης

Η Μπάρμπαρα και ο Άνταμ Μέιτλαντ αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές του διακοσμώντας το καινούριο τους σπίτι. Ενώ το ζευγάρι επιστρέφει από την πόλη, η Μπάρμπαρα για να αποφύγει να χτυπήσει ένα σκύλο, ρίχνει το αυτοκίνητο από μια γέφυρα και σκοτώνονται. Επιστρέφουν σπίτι σαν πνεύματα και συνειδητοποιούν ότι μπορεί και να έχουν πεθάνει. Ένα βιβλίο με τον τίτλο Εγχειρίδιο για τους Πρόσφατα Πεθαμένους, τους κάνει ακόμα πιο καχύποπτους ότι είναι όντως νεκροί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που αξίζει τόσα χρόνια μετά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζίνα Ντέιβις, Άλεκ Μπάλντουιν, Γουϊνόνα Ράιντερ, Κάθριν Ο’ Χάρα, Τζέφρεϊ Τζόουνς, Σίλβια Σίντνεϊ και Μάικλ Κίτον στον ομώνυμο ρόλο.

Frankenweenie

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, του Βίκτορ, ο οποίος χάνει το σκύλο του και χρησιμοποιεί τη δύναμη της επιστήμης για να το φέρει πίσω στη ζωή. Αποτελεί ριμέικ της ομότιτλης ταινίας μικρού μήκους του Μπάρτον που κυκλοφόρησε το 1984 και όπως η πρώτη εκδοχή, η ταινία είναι παρωδία και ένας φόρος τιμής στην ταινία Φρανκενστάιν του 1931, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μέρι Σέλεϊ. Ακούγονται οι φωνές των Κάθριν Ο’ Χάρα, Μάρτιν Λάνταου, Μάρτιν Σορτ, Τσάρλι Τέιχαν, Άτικους Σέιφερ και Γουινόνα Ράιντερ.