Με περισσότερους από 29.000 followers (που διαρκώς αυξάνονται), ο λογαριασμός στο Instagram του Τζος Άιβερι γίνεται σταδιακά viral. Όμως, κρύβει κάτι σκοτεινό. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι παρουσιάζει εντυπωσιακά φωτογραφικά πορτραίτα ανθρώπων, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου άνθρωποι. Ούτε ρομπότ. Καλά, για το δεύτερο δεν είμαστε 100% σίγουροι.
Ο Άιβερι, δημοσιεύει τους τελευταίους μήνες διάφορα πορτραίτα που δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και καθώς όλο και περισσότεροι θαυμαστές επαινούν τις ικανότητές του, ο ίδιος τους κοροϊδεύει. Ήρθε βέβαια η στιγμή της αλήθειας. Η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι;
“Ο λογαριασμός μου στο Instagram έχει εκτοξευθεί κατά 12 χιλιάδες followers από τον Οκτώβριο, περισσότερο από ό,τι περίμενα”, είπε ο Άιβερι στο Ars Technica. “Επειδή εκεί δημοσιεύω πορτραίτα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και ολοκληρώνονται από ανθρώπους. Πιθανότατα το 95%+ των οπαδών δεν το συνειδητοποιούν. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω”.
Τώρα είναι αργά. Αλλά.
Ο Άιβερι τονίζει ότι ενώ οι εικόνες του δεν είναι πραγματικές φωτογραφίες (εκτός από δύο, όπως λέει), ωστόσο εξακολουθούν να απαιτούν μεγάλη καλλιτεχνική επιμέλεια και ρετουσάρισμα από την πλευρά του για να περάσουν ως φωτορεαλιστικές. Για τη δημιουργία τους, χρησιμοποιεί αρχικά το Midjourney, ένα εργαλείο σύνθεσης εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη. Στη συνέχεια, συνδυάζει και ρετουσάρει τις καλύτερες εικόνες χρησιμοποιώντας το Photoshop.
Με το Midjourney, ο καθένας μπορεί να δημιουργεί τέχνη από περιγραφές που βασίζονται σε κείμενο. Οι δημιουργοί του Midjourney δίδαξαν στο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης πώς να συνθέτει εικόνες δείχνοντάς του εκατομμύρια παραδείγματα τέχνης από άλλους καλλιτέχνες. Μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακές φωτορεαλιστικές εικόνες που μπορούν να ξεγελάσουν κάποιους ανθρώπους και να νομίζουν ότι είναι πραγματικές φωτογραφίες, ειδικά αν ρετουσαριστούν αργότερα.
Έτσι την πατήσαμε και εμείς. Και όχι μόνο εμείς. Δηλαδή εσείς καταλάβατε ότι κάτι δεν πάει καλά από την πρώτη στιγμή;