Συνωμοσία. Ωραία λέξη, ακόμα πιο ωραίες οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτή. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς ωραίες, έχουν όμως το ενδιαφέρον τους καθώς, οι περισσότερες, προκαλούν απίστευτο γέλιο. Άλλωστε, και μόνο που λέτε τη λέξη σε μια συζήτηση μπορεί να κάνετε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν ευγενικά από την παρέα, το ζήσαμε αρκετά και στην αρχή της πανδημίας

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα αυτοί που είναι πιο old school καi πιστεύουν στις θεωρίες για το πώς ο Έλβις, ο Τζον Κένεντι και ο Χίτλερ είναι κάπου παγωμένοι σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Αν είναι φυσικά στην Αργεντινή. Α, να, ξεχάσαμε και την αγαπημένη ελληνική θεωρία συνομωσίας, ότι ήθελαν να δολοφονήσουν Έλληνα πρωθυπουργό. Για κάποια χρόνια πριν μιλάμε, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ πίσω.

Οι θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο, είναι μερικές φορές πραγματικές. Η διάρρηξη του Γουότεργκεϊτ είναι ένα καλό παράδειγμα πολιτικής συνωμοσίας που όντως συνέβη. Αλλά πρέπει να τονίσουμε κάτι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθούν τους χρήστες προς όλο και πιο συναισθηματικό, συνωμοσιολογικό περιεχόμενο και δεν ήταν ποτέ ευκολότερο να διαδοθούν ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας. Να πούμε και το κοινό τους χαρακτηριστικό; Eίναι συχνά πολύ δύσκολο να διαψευστούν.

Ή και όχι.

Ακολουθούν οι 5 ακραίες θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν τα “τσιπάκια” του Μπιλ Γκέιτς να μοιάζουν με παραμύθι για παιδιά.

Τα πουλιά δεν είναι αληθινά

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας ξεκίνησε από έναν νεαρό άνδρα ονόματι Peter McIndoe το 2017. Η θεωρία λέει ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης που κατασκευάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έκαναν και πορείες αφού ο φίλος μας ο Peter απέκτησε και οπαδούς. Αλλά. Τελικά ήταν ένα πολύ καλό αστείο και οι άνθρωποι πίσω από το “Birds Aren’t Real” ελπίζουν ότι αυτό το αστείο θα έδειξε στους ανθρώπους πόσο εύκολα και γρήγορα εξαπλώνεται η μια λάθος πληροφορία. Αναρωτιόμαστε πώς αντέδρασαν οι οπαδοί ατου McIndoe όταν τους αποκάλυψε την αλήθεια. Αισθάνθηκαν εξαπατημένοι ή πίτεψαν ότι η κυβέρνηση τον πίεσε να αλλάξει στάση;

Pizzagate

Mία από τις αγαπημένες μας. Το 2016, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (μέιλ το λέμε στο χωριό μας) του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, παραβιάστηκε. Σε ένα από τα μηνύματα, ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας Comet Ping Pong και ο Ποντέστα συζητούσαν τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης για την Κλίντον. Αν και αυτό ακούγεται αθώο, προφανώς ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η θεωρία συνωμοσίας ότι ο Ποντέστα και η Κλίντον ηγούνταν ενός κυκλώματος εμπορίας παιδιών, με έδρα την πιτσαρία.

Το τέλος του κόσμου ήρθε το 2012

Ή μήπως όχι; Έχουμε και λέμε. Όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, ή καλύτερα CERN, ανακάλυψε το μποζόνιο Higgs (σκέψου σωματίδια, φυσική, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Επιβάτη) δημιούργησε κατά λάθος μια μαύρη τρύπα στην οποία απορροφήθηκε η γη. Απλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς θα δείξει.

Η “κατάψυξη”

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ουόλτ Ντίσνεϊ κατέψυξε τον εαυτό του. Ενώ η οικογένεια Ντίσνεϊ διαψεύδει τον ισχυρισμό, ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας αρνούνται να εξαφανιστούν από τα μπλογκ. Πρόσφατα, μάλιστα, είπαν ότι η Ντίσνεϊ έκανε την ταινία Frozen για να μπερδέψει τον αλγόριθμο αναζήτησης της Google, ώστε να παραπλανήσει τους ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για την όλη ιστορία. 

Το διάστημα δεν υπάρχει

Αν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στις πεποιθήσεις των όσων πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδοι, πολλοί οπαδοί τους αρνούνται επίσης την ύπαρξη του διαστήματος συνολικά. Έτσι, θεωρητικά, θα μπορούσατε να περπατήσετε μέχρι την άκρη της Γης και να μην πέσετε στο βαθύ κενό του διαστήματος. Ευτυχώς, η Ανταρκτική λειτουργεί ως φράγμα και έτσι θα ζήσουμε. Βέβαια, όλοι δεν θα πεθάνουμε κάποτε; Όλοι εκτός από τον Ντίσνεϊ θέλαμε να πούμε.