Οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κάνει καλό στον εγκέφαλό μας, οπότε ίσως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι γύρω μας προτιμούν να ακούνε ορχηστρική μουσική. 

Μια δημοσίευση του 2019 στο περιοδικό Evolutionary Behavioral Sciences του American Psychological Association, εντόπισε μια σχέση μεταξύ της ευφυϊας και της μουσικής χωρίς στίχους.

«Βρήκαμε ότι η ευφυΐα αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της προτίμησης για την ορχηστρική μουσική, αλλά όχι της προτίμησης για μουσική με φωνητικά», αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes εξέτασαν και τέσταραν 467 Κροάτες μαθητές λυκείου για να αξιολογήσουν την εξυπάδα τους, το είδος της μουσικής που προτιμούν και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη μουσική.

via GIPHY

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μαθητές που σημείωναν υψηλότερη βαθμολογία, προτιμούσαν μουσική χωρίς λόγια, όπως αυτή των big bands, την κλασική, την ambient ή την chill electronica. Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι οι μαθητές που άκουγαν μουσική για άλλους λόγους, δηλαδή για την απόλαυση της ανάλυσης ή της εκτίμησης της σύνθεσης ή της τεχνικής, προτιμούσαν επίσης την ορχηστρική μουσική.

Ενώ η μελέτη βρίσκει μια σύνδεση μεταξύ της ευφυϊας και της προτίμησης για την ορχηστρική, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η έρευνα έχει τους περιορισμούς της επειδή τα άτομα τείνουν να έχουν διάφορα χαρακτηριστικά. «Η ευφυΐα είναι ένα από τα πράγματα που συνδέονται με τις μουσικές προτιμήσεις, υπάρχουν πολλές άλλα, όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευσς και το οικογενειακό εισόδημα», δήλωσε στο PsyPost η συν-συγγραφέας της μελέτης, Elena Racevska.

Άρα, το να ακούτε Μπετόβεν, Κολτρέιν ή Καρρά, σας κάνει πιο έξυπνους; Όχι, σίγουρα δεν είναι αυτό που υποστηρίζει αυτή η έρευνα, ωστόσο, υποδηλώνει ότι αν είστε ένα εξαιρετικά έξυπνο άτομο, είναι πιο πιθανό να απολαμβάνετε μουσική η οποία δεν διακόπτεται από γαβγίσματα φωνητικά.