Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Ιταλίας σε ένα δράμα εποχής είναι στην κορυφή του ελληνικού Netflix και πλέον ξέρουμε τους λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει ονοματεπώνυμο. Ματίλντα Ντε Αντζέλις. Την θυμόμαστε από το Undoing (αυτό θα θέλαμε να το ξεχάσουμε).

Η σειρά έχει φεμινιστικό background, βασίζεται σε αληθινή ιστορία της Ιταλίδας που στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Τορίνο έδωσε μια νομική μάχη για να της επιτραπεί να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, αφού της απαγορευόταν να το κάνει με δικαστική απόφαση. Οι γονείς της ήθελαν να είναι μια παραδοσιακή, παντρεμένη γυναίκα και να μην επιδιώκει καριέρα. Όπως μαθαίνουμε και στο πρώτο επεισόδιο (που θυμίζει έντονα υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς) η Λίντια Ποέτ παρόλο που έλαβε το πτυχίο της νομικής το 1881, βοήθησε σε συνεδρίες δικαστηρίου και υποβλήθηκε σε πολλαπλές εξετάσεις για το Τάγμα των Δικηγόρων του Τορίνο, αλλά, της είπαν ότι η αναγραφή του ονόματός της στον κατάλογο των δικηγόρων “δεν άρεσε “το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Επειδή ήταν γυναίκα. Στα τέλη του 19ου αιώνα στο Τορίνο, η νεαρή δικηγόρος παλεύει ενάντια σε σε όλους για να πάρει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: να εγγραφεί στο επίσημο μητρώο δικηγόρων. Ένα επάγγελμα, τότε, που προοριζόταν αποκλειστικά για άνδρες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει το όνειρό της να γίνει η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στην Ιταλία. 

Υπήρξε προφανώς ευρεία δημόσια κατακραυγή, με τη συντριπτική πλειοψηφία 25 ιταλικών εφημερίδων να υποστηρίζουν την δικηγόρο και τους δημόσιους ρόλους των γυναικών. Στις 17 Ιουνίου 1881, η Ποέτ, κόρη πλούσιας οικογένειας, αποφοίτησε από τη Νομική αφού είχε υπερασπιστεί μια διατριβή σχετικά με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν.  Το 1920, σε ηλικία 65 ετών, η Λίντια Ποέτ είδε επιτέλους την αναγνώρισή της (ως δικηγόρος) στο Τορίνο, καθιστώντας την έτσι την πρώτη γυναίκα δικηγόρο της Ιταλίας.

Θα μάθετε κι άλλες ιστορικές αλήθειες της εποχής. Οι σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές (ή έρευνα για τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι συσκευές ανίχνευσης ψεύδους)  δεν υπήρχαν ή δεν εφαρμόζονταν και το να είσαι δικηγόρος υπεράσπισης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Θα το καταλάβουμε στην πρώτη σεζόν έξι επεισοδίων.

Ένας άλλος λόγος να την δείτε είναι οι ανδρικοί ρόλοι, έχουν κάνει casting σε Ιταλούς ηθοποιούς που θα ψάξεις να βρεις το Instagram τους. To εξαιρετικό soundtrack είναι πάντα ένας extra πόντος.  

Οι Ιταλοί σεναριογράφοι έχουν καταφέρει να εντάξουν σε μια σειρά εποχής, το δικαστικό δράμα και τα κοινωνικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής κι αυτό είναι άξιο θαυμασμού. H ιταλική σειρά του Netflix παίρνει αυτή την πραγματική ιστορική φιγούρα και χτίζει επεισοδιακά μυστήρια γύρω της που είναι το τίμιο υλικό κάθε binge watching σειράς. Στο πρώτο επεισόδιο, η πρίμα μπαλαρίνα του μπαλέτου βρίσκεται στραγγαλισμένη μέσα σε ένα κλειδωμένο μπαούλο, η μητέρα του άνδρα που κατηγορείται ότι τη σκότωσε πηγαίνει στη Λίντια Ποέτ, μια φεμινίστρια στα τέλη του 19ου αιώνα στο Τορίνο, κυρίως επειδή είναι φθηνότερη από έναν άντρα δικηγόρο για να αναλάβει την υπεράσπισή του. Και τότε ξεκινά ένα γνήσιο whodunit. Απόλαυση.