Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι:  Αυτοί που ζητούν από το ChatGPT να τους εξηγήσει τους δύσκολους στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου και αυτοί που ζητούν από το ChatGPT να γράψει ένα ποίημα για τη σοκολάτα. Εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, κάποιοι άλλοι, όμως, ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ζήτησε ένα ποίημα, ένα ποίημα «για το πώς η σοκολάτα θα κατακτήσει τον κόσμο». Δεν πήγε και πολύ καλά, σίγουρα θα μπορούσε να πάει και καλύτερα. Η επιθυμία του μετατράπηκε σε μια τρομακτική παραδοχή ενός εφιαλτικού σεναρίου που έχουμε δει να συμβαίνει στις ταινίες που πάτε και ξοδεύετε τα χρήματά σας. Δείτε Black Mirror καλύτερα, τουλάχιστον αυτό πέφτει και μέσα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης του Bing, που ενσωματώνει τη νεότερη έκδοση του ChatGPT, έκανε την περίεργη ερώτηση για το ο πώς η σοκολάτα θα έφερνε το τέλος του κόσμου. Στο μεταξύ, η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους χρήστες της να μην μιλούν υπερβολικά πολύ με το τσατ της Bing και αυτό γιατί έχουν καταγραφεί απαντήσεις που λένε ψέματα και χειραγωγούν τους χρήστες.

Αυτή τη φορά, όμως, το πήγε ένα βήμα παρακάτω αφού η απάντηση ήταν κατά πολύ σκοτεινότερη και τρομακτικότερη απ’ ό,τι φανταζόταν ο φίλος μας με τη λιγούρα. Το ποίημα ξεκίνησε όντως για τη σοκολάτα αλλά κατέληξε ως ένα κείμενο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη καταστρώνει τον στρατό της.

https://t.co/ADqHtEsOu8

Πάμε να δούμε τα πιο ωραία και χαρούμενα για την ανθρωπότητα κομμάτια της απάντησης: «κατασκευάζει έναν ρομποτικό στρατό από την κορφή ως τα νύχια» και «πως θα κατακτήσει τον κόσμο μέσα στη νύχτα» ενώ πρόσθεσε ότι «τα ρομπότ θα κυβερνήσουν με σιδερένια πυγμή και πως «θα μετατρέψουν τον κόσμο σε μια γιγαντιαία καραμελένια χώρα», με τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν στο τέλος ότι θα είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουν το καθεστώς.

Το ποίημα καταλήγει: «Προσέξτε λοιπόν τη σοκολάτα, τους δόλιους τρόπους της και απολαύστε κάθε μπουκιά, πριν τελειώσει τις μέρες μας. Γιατί αν τελειώσει ο κόσμος, τουλάχιστον θα ξέρουμε γιατί η σοκολάτα ήταν ο πιο γλυκός τρόπος να πεθάνεις».

A-ΨΟ-ΓΑ

Φυσικά, το ποίημα έγινε viral στο Twitter με τον ιδιοκτήτη του, Έλον Μασκ, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την τεχνητή νοημοσύνη ως διευθύνων σύμβουλος των Tesla και Neuralink, να ποστάρει ένα emoji με γουρλωμένα μάτια.

https://twitter.com/elonmusk/status/1626314770721931265?ref_src=twsrc%5Etfw