Ξέρετε τι λένε τα reports; Ότι μέχρι σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν δει αυτήν την εικόνα. Ω, ελάτε τώρα, όλοι ξέρουμε για ποιο φωτογραφία μιλάμε. Είναι η προεπιλεγμένη ταπετσαρία επιφάνειας εργασίας για το λειτουργικό σύστημα υπολογιστή Windows XP. Ναι, αυτό που σερνόταν. Και αλήθεια, αν υπάρχουν φωτογραφίες που μπορείς να ακούσεις, αυτή είναι σίγουρα μια από αυτές. Βασικά είναι το νούμερο ένα παράδειγμα, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό.

Κι όμως, ούτε για μια στιγμή ο πρώην φωτογράφος του National Geographic, Charles O’Rear, δεν σκέφτηκε ότι αυτή θα γινόταν μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στον πλανήτη. Με τον τίτλο Bliss, η εικόνα φαίνεται τόσο γαλήνια και τέλεια, που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρόκειται για ψηφιακό πίνακα. Ωστόσο, είναι μια πραγματική φωτογραφία χωρίς κανένα φώτοσοπ.

Σήμερα, 81 ετών πλέον, ο O’Rear οδηγούσε το 1996 προς το σπίτι της συντρόφου του από τη Νάπα της Καλιφόρνια όταν έκανε αυτό το διάσημο κλικ. Με το που παρατήρησε το πράσινo του γρασιδιού, τα λευκά σύννεφα και τον απόλυτα μπλε ουρανό της Καλιφόρνια, έβγαλε αμέσως τη φωτογραφική μηχανή του. Και καλά έκανε. Όπως είπε, “οδήγησα την ίδια διαδρομή μεταξύ Νάπα και Σαν Φρανσίσκο μια-δυο φορές την εβδομάδα νωρίτερα, αλλά ήταν Ιανουάριος, όταν το γρασίδι ήταν λαμπερό, έτσι πήδηξα έξω και τράβηξα μερικές φωτογραφίες και μετά συνέχισα”.

Ωστόσο, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να καταγράψει τη διαδικασία παραγωγής κρασιού στην κοιλάδα της Νάπα, πού να ήξερε ότι θα γίνει τόσο γνωστός; Σκεφτείτε ότι αρχικά, ο Charles O’Rear δεν ήταν και πολύ αισιόδοξος για την φωτογραφία. Νόμιζε ότι ήταν απλώς άλλο ένα συνηθισμένο κλικ. Αλλά μετά από λίγες μέρες, ενημερώθηκε από το φωτογραφικό του πρακτορείο Corbis, ότι η Microsoft είχε επιλέξει αυτή την εικόνα ως την προεπιλεγμένη οθόνη επιφάνειας εργασίας του τότε νέου συστήματος Windows XP. 

Το ποσό που πλήρωσε η Microsoft για την εικόνα είναι ακόμα άγνωστο, αλλά ήταν η δεύτερη πιο ακριβή εικόνα μέχρι εκείνη την περίοδο. Από τότε, αρκετοί φωτογράφοι προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν την εικόνα σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Και εδώ βλέπουμε την ίδια τοποθεσία, δέκα χρόνια μετά…