Η σημερινή Παρασκευή χαρακτηρίζεται από τη σιωπή της 24ωρης Απεργίας του καλλιτεχνικού κόσμου, ενώ παράλληλά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ίδια στιγμή μια καλλιτεχνική δράση διοργανώθηκε έξω από το ΣτΕ. Σε αυτή, ο πολιτισμός κηδεύεται. Κυριολεκτικά. Με μαυροφορεμένους καλλιτέχνες να θρηνούν τον Πολιτισμό, με κάποιους από αυτούς να σηκώνουν στους ώμους το ίδιο του το φέρετρο. Μια οδυνηρά ακριβής αλληγορία. 

 

Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εν αναμονή της νομοθετικής πρότασης που υποσχέθηκε ότι θα φέρει ο πρωθυπουργός. Ως τώρα, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι βάσιμη η σύγκλιση των δυο πλευρών. Τουλάχιστον με τα ως τώρα δεδομένα. 

Και με τη σημερινή τους πορεία, από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως και το Σύνταγμα, οι καλλιτέχνες ζητούν την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, καθώς και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την υπαγωγή των απόφοιτων καλλιτεχνικών σχολών, των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, την παροχή σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων στο φοιτητικό σώμα. 

Η Συναυλία τη Δευτέρα 

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών διοργανώνουν μια μεγάλη συναυλία έξω από το Θέατρο Ρεξ. Με το σύνθημα «Συνεχίζουμε τον αγώνα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ». Το “παρών” στη συναυλία θα δώσουν δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως ο Γώργος Νταλάρας, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Διονύσης Τσακνής, οι Κοινοί Θνητοί και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πριν δυο μέρες, εκπρόσωποι των καλλιτεχνών είχαν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψαν, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, τα παρακάτω: 

• Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

• Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2015 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

• Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ