Ο τρόπος που βλέπουμε τηλεόραση έχει αλλάξει. Εγκαταλείψαμε τα παραδοσιακά ιδιωτικά κανάλια με τις εκπομπές τους που έχουν κολλήσει σε συνταγές παλιακές, πληρώνουμε συνδρομή στο Netflix, Disney+, Cosmote TV, Nova, Apple TV και κάνουμε small talk με φίλους και γνωστούς για σειρές (είναι ο νέος “καιρός”). Ξέρουμε ποτέ κάτι είναι καλό και πότε είναι πολύ καλό για τα ελληνικά δεδομένα. Και καταλήξαμε μετά από ανεξάντλητο viewing ότι οι καλύτερες ελληνικές σειρές είναι στην κρατική τηλεόραση. Που δεν επιδιώκει να κάνει τηλεθέαση για να προσελκύσει τους διαφημιστές, κάνει ωστόσο τηλεθέαση γιατί σέβεται τον τηλεθεατή.

Κι έχουμε και πέντε αποδείξεις για να υποστηρίξουμε τον όχι και τόσο αυθαίρετο ισχυρισμό μας.

Το Βραχιόλι της Φωτιάς

Είναι βασισμένο σε βιβλίο. Αυτό πάντα το λες καλό ξεκίνημα. Η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου ήθελε να ειπωθεί η πραγματική ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, αυτή που για κάποιο λόγο δεν μαθαίνουμε ποτέ στα σχολεία. Το είχε υποσχεθεί στον πατέρα της. Η Μπενούτα και ο Μωύς Κοέν είναι κομμάτι της ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θα δούμε μέσα από οχτώ επεισόδια το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο  Γιώργος Γκικαπέππας που το σκηνοθετεί δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης. Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών και με τρία  Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την πρώτη του ταινία “Η Πόλη των Παιδιών”.  Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αποκλειστική προβολή της σειράς στο ERTFLIX κατέγραψε περισσότερες από 1 εκατομμύριο θεάσεις. Το διασκευασμένο σενάριο είναι του Νίκου Απειρανθίτη και  της Σοφίας Σωτηρίου.

Όποιος έκανε το casting {Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ Κοέν το 1962), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος Δήμου), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν Κοέν), Μιχαήλ Ταμπακάκης (Ηλίας Κοέν), Δημήτρης Αριανούτσος (Ιωσήφ Κοέν σε νεαρή ηλικία), Γκαλ Ρομπίσα (Δαβίδ Κοέν), Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ Κοέν), Γιώργος Ζιάκας (Θανάσης), Αργύρης Ξάφης (Θανάσης, το 1962), Νικολέτα Χαρατζόγλου (Μαρίνα), Ηλέκτρα Μπαρούτα (Ματίλντα), Γεωργία Ανέστη (Τσιγγάνα Τσιούμπη το 1962), Mαίρη Αδάμου (Λουΐζα), Παναγιώτης-Γεώργιος Ξυνός (Ιωσήφ Κοέν σε παιδική ηλικία), Άννα Μαρία-Μαρινάκη (μικρή Μπέττυ)} αυτής της σειράς αξίζει βραβείο ή αύξηση. Θα δώσουμε και στην πρωτότυπη μουσική του Μίνωα Μάτσα) αυτής της σειράς αξίζει βραβείο ή αύξηση. Θα δώσουμε και στην πρωτότυπη μουσική του Μίνωα Μάτσα. Γιάννης Πάριος στην ερμηνεία και λιώνουμε.

Τα Καλύτερά μας Χρόνια


Εμείς σας το είχαμε πει από τον πρώτο κύκλο. Μου υποσχέθηκαν στο τρέιλερ ότι θα μπω σε χρονοκάψουλα και θα μεταφερθώ σε μια εποχή αθώα και τρυφερή. Μου πούλησαν νοσταλγία. Και την αγόρασα. Και επένδυσα. Χρόνο. «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον τρίτο κύκλο επεισοδίων μας μεταφέρουν στη δεκαετία του ’80, τη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών! Μια νέα εποχή ξημερώνει για όλους τους ήρωες, οι οποίοι μπαίνουν σε νέες περιπέτειες. Η αφετηρία της νέας σεζόν μας προσγειώνει στην προεκλογική περίοδο του Οκτώβριου του 1981 και ταξιδεύουμε στα γεγονότα όλης της χρονιάς αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 1981. Όλοι βιώνουν την μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ!

 Η δεκαετία του ’80 σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της ελληνικής τηλεόρασης, της μουσικής, του κινηματογράφου, της επιστήμης, της τεχνολογίας αλλά κυρίως της κοινωνίας, κλείνει τον κύκλο των ιστοριών των ηρώων του μοναδικού μας παραμυθά Άγγελου (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) που θα μείνει στις καρδιές μας, μαζί με τη λακ, τις παγέτες, τις βάτες, την ντίσκο, την περμανάντ και όλα τα στοιχεία της πιο αμφιλεγόμενης δεκαετίας!

Βρείτε εσείς επεισόδιο ελληνικής σειράς να μιλά για “Το Άλλο Φύλο”. Με αφορμή την άνοδο των περιστατικών βίας κατά γυναικών που θα συγκλονίσουν την κοινή γνώμη τον Δεκέμβριου του 1981, η γειτονιά αφυπνίζεται, με τις γυναίκες να παίρνουν πρωτοβουλίες όχι μόνο για τα δικαιώματά τους αλλά και για την ασφάλειά τους. Φεμινισμός της γνήσιας Πασοκάρας. Αυτή την οικογένεια την αγαπήσαμε παραπάνω από όσο πιστεύαμε. Κατερίνα Παπουτσάκη, Μελέτης Ηλίας,Υβόννη Μαλτέζου, Τζένη Θεωνά θα μας λείψουν.  

Κάνε ότι Κοιμάσαι


Ψυχολογική σειρά μυστηρίου με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο ήταν ένα σίγουρο στοίχημα. Ο Νικόλας (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας χαρισματικός καθηγητής λυκείου βλέπει τη ζωή του να διαλύεται βίαια και αναπάντεχα. Στη διάρκεια μιας έντονης κρίσης στον γάμο του, ο Νικόλας εμπλέκεται ερωτικά, για μια νύχτα, με τη μητέρα ενός μαθητή του ο οποίος εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς (Έμιλυ Κολιανδρή). Λίγες ημέρες αργότερα, η σύζυγός του (Μαρίνα Ασλάνογλου) δολοφονείται στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας στο ίδιο τους το σπίτι και η κόρη του μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Εννοείται κολλήσε η μάνα μου, η πρώτη μου ξαδέλφη και η μισή Ελλάδα με αυτή τη σειρά. Ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς είναι εγγύηση. 40 επεισόδια μετά ακόμα βλέπουμε. Έχουμε φίλους που μας ακύρωσαν έξοδο Δευτέρα βράδυ γιατί δεν ήθελαν να χάσουν επεισόδιο. 

Τα Νούμερα

Τα καλύτερα guest της ελληνικής τηλεόρασης. Η μουσική κωμωδία 24 επεισοδίων, σε πρωτότυπη ιδέα του Φοίβου Δεληβοριά και του Σπύρου Κρίμπαλη και σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, δεν είναι μια ακόμα μουσική εκπομπή ή ένα τηλεοπτικό σόου με παρουσιαστή τον τραγουδοποιό. Τι είναι; Μια μουσική παράσταση με τα τραγούδια που αγαπάς, απενοχοποιημένα, με stand up (τους καλύτερους), καλεσμένους (την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού) και φίλους του Δεληβοριά που ένιωθαν ασφάλεια για να παρουσιαστούν στο κοινό χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά τον εαυτό τους. Κι αυτό ήταν ερωτεύσιμο. Σκηνικά, κοστούμια, γκεστ ρόλοι, φωτογραφία, μοντάζ ένα ποίημα. Μήπως “Τα Νούμερα” κάνουν νούμερα κι αυτό πονάει κάποιους που φέρνουν ισπανικά φορμάτ στα ιδιωτικά κανάλια; Αγαπήσαμε Τζόναθαν, Δανάη, τον Γαμμάτο και την Κίρμπυ. Λατρεύουμε τον Αλευρά από τότε που έκανε τη Φουρέιρα στο Μικρό Παλλάς. Καλύτερα από τη Φουρέιρα.  

Μια Νύχτα του Αυγούστου

Επική διεύθυνση φωτογραφίας. Γυναικεία σκηνοθετική ματιά. Μια τηλεοπτική σειρά που δεν φτιάχτηκε πρόχειρα και πραγματικά σέβεται το κοινό της. Μια ελληνική σειρά σε κρατικό κανάλι που μιλά για μια γυναικοκτονία. 14 επεισόδια για μια σειρά που δείχνει τι συμβαίνει μετά από μια γυναικοκτονία στις ζωές όλων των άμεσα εμπλεκόμενων. Του φονιά, του εραστή, της αδελφής και των ανθρώπων που προσπαθούν να τους πλησιάσουν. Η σειρά «Μια νύχτα του Αυγούστου», βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, σε σκηνοθεσία Ζωής Σγουρού και σενάριο Παναγιώτη Χριστόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργο Καραμίχο, Μαρία Καβογιάννη, και πολλούς καταξιωμένους ηθοποιούς και συντελεστές. Η δραματική σειρά 14 επεισοδίων, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης σειράς «Το νησί», καταγράφει τον τραγικό απόηχο μιας γυναικοκτονίας, τις αμέτρητες ζωές που σημαδεύτηκαν ως συνέπειά της, τις φυλακές κάθε είδους που χτίζει ο άνθρωπος γύρω του, αλλά και την ανάγκη για λύτρωση, ελπίδα, αγάπη, που αναπόφευκτα γεννιέται πάντα μέσα από τα χαλάσματα. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Δημήτρη Παπαδημητρίου και είναι υπέροχη.