17 Νοεμβρίου. Η μέρα που η Charley Dean Sayers έκανε τη φυλομετάβασή της, ήταν τρεις μόλις μέρες μετά τα 18α γενέθλιά της. Κατέγραψε την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή, το κάθε στάδιο της διαδιασίας και τη μοιράζεται μέσα από ένα φωτογραφικό λεύκωμα, το “November 17th”

Έφτασε στην Ταϋλάνδη για τη φυλομετάβασή της με τέσσερις κάμερες. Για την ίδια επρόκειτο για έναν τρόπο να μετατρέψει το τραύμα της σε concept. “Νομίζω πως το να το βλέπω μέσα από έναν καλλιτεχνικό φακό στ’αλήθεια με βοήθησε να το διαχειριστώ σε παρελθοντικό χρόνο”, αναφέρει μιλώντας στο Dazed. Η διαδικασία του να βλέπει τις σκηνές εκείνης της περιόδους, τις στιγμές και τις δυσκολίες, σαν μελλοντικά κλικ, τη βοήθησε να αντέξει. “Αν το έβγαζα μια φωτογραφία, δεν ήταν αληθινό”, αναφέρει, περιγράφοντας πως σχεδόν ένιωθε λες και δεν συνέβαινε σε εκείνη. 

“Η λέξη μετάνοια και το concept του να αλλάζει κανείς γνώμη πετάγεται πάρα πολύ συχνά σε τρανς παιδιά. Όταν έκανα την εγχείρηση, αυτές ήταν σκέψεις που έκανα, οι οποίες με έκαναν να νιώθω τόσες ενοχές, αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ φυσικό το να νιώθω έτσι. Δεν μετανιώνω τώρα και δεν έχω μετανιώσει ποτέ”, αναφέρει τονίζοντας πως πολύ συχνά το ενδεχόμενο να “μετανιώσουν” είναι ένα “επιχείρημα” στο οποίο καλούνται να απαντούν ξανά και ξανά τρανς άτομα. Ειδικά όταν δεν έχουν κλείσει τα 18 και η δυσφορία φύλου τους δεν λαμβάνεται και τόσο σοβαρά. 

Η Charles νιώθει υπέροχα. Σαν να ήταν φυλακισμένη και τώρα επιτέλους να απελευθερώθηκε. “Πάντα ήμουν κορίτσι. Πάντα ήμουν αγόρι. Τώρα το έξω μου επιτέλους ταιριάζει με το μέσα μου”, λέει. Γνωρίζει καλά πως το “November 17th” θα καθορίσει πολύ τη μελλοντική δουλειά της. Σε άλλο της project, το “Big Head” είναι ξανά η ίδια της η μούσα. “Προχωρώντας η δουλειά μου θα είναι πολύ πιο χαρούμενη, επειδή εκείνη είναι το μέρος στο οποίο βρίσκω τον εαυτό μου στο τώρα, και είμαι πραγματικά χαρούμενη με το πού βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη ζωή μου και στο σώμα μου. Θέλω να δείξω ένα τρανς άτομο να υπάρχει και να κάνει τα πράγματα που θέλει να κάνει και τη δουλειά μου να μην είναι απαραίτητα για την ταυτότητα φύλου”.

Δες το ταξίδι της φυλομετάβαασης της Charley μέσα από φωτογραφίες: