Έχουμε ένα καλό και ένα κακό νέο. Πάντα ξεκινάμε από το κακό, ώστε να μη μείνεις με την επίγευση της ξενέρας. λοιπόν, άκου πώς έχει: θα πρέπει να κόψεις το πρωινό. Ναι, και τις ομελέτες και τα δημητριακά και τα pancakes και το μίλκο και την τυρόπιτα. Αυτό είναι το κακό νέο. Θα μειώσεις τα έξοδά σου. Αυτό είναι το καλό νέο. 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αρκετά βασική είδη πρωινού είδαν απότομες αυξήσες τιμών λόγω επιδημιών που εξαπλώνονται, αλλά και λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρασία. Ναι, ό,τι συμβαίνει εκεί έξω, δεν αφήνει ανεπηρέαστο το “πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν 8,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ενώ αυξήθηκαν κατά 70,1% τον περασμένο χρόνο. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 1973. Η πιο θανατηφόρα επιδημία γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ οδηγώντας την τιμή των αυγών σε αύξηση μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου είδους παντοπωλείου το 2022, σύμφωνα με την Information Resources Inc. Τα αποθέματα αυγών στις ΗΠΑ ήταν 29% χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το USDA. 

Οι κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και ποτά -κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται και ο κατεψυγμένος χυμός πορτοκαλιού– αυξήθηκαν σε τιμή κατά 1,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Η WSJ γράφει πως οι καλλιεργητές πορτοκαλιού της Φλόριντα συγκομίζουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, αποτέλεσμα ενός παγώματος, δυο τυφώνων και μιας ασθένειας εσπεριδοειδών που καταστρέφει τους ελαιώνες της. 

Πάμε στα δημητριακά; Πάμε. οι πληροφορίες λένε πως τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν κάπως πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα (μόλις 0,4%) αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων τιμών των σιτηρών παγκοσμίως, όπως προέκυψαν από τις ταραχές (και διαταραχές) που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Αν ξεκινάς τη μέρα σου μόνο με καφέ, είσαι πολύ φίλος μας, αλλά γιατί το είπαμε αυτό; Ω, ναι, θυμηθήκαμε. Προτείνουμε να προτιμάς τον καβουρδισμένο καφέ, μιας και η τιμή του μειώθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 3,6% μηνιαία. 

Πού καταλήγουμε; Ίσως κάνει καλό στην τσέπη σου να ξεκινάς τη μέρα με ένα εσπρεσσάκι και να μάθεις νέες τεχνικές διαλογισμού για να ελέγχεις την πείνα σου μέχρι το μεσημεριανό.