Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου δεν είστε σίγουροι αν αυτό που νιώθετε είναι απλώς μια ενθουσιασμός ή πραγματική αγάπη; Αν έχετε ρωτήσει τους φίλους σας, είναι πιθανό να είπαν κάτι όπως «θα ξέρεις απλώς» ή «Όταν ξέρεις, ξέρεις». Όλοι γνωρίζουν τα κλισέ σχετικά με το να είσαι ερωτευμένος – χάνεις την όρεξή σου και νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι. Αλλά δεν βιώνουν όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο. Και για άλλους, ίσως χρειαστούν πιο πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας.  Στα αρχικά στάδια της αγάπης, μπορεί να αισθανθείτε κόμπους στο στομάχι σας ή να χάσετε την όρεξή σας. Το σώμα σας πραγματικά παρέχει ενδείξεις.

Τον/την  σκέφτεσαι συνέχεια

Αν έχεις ερωτευτεί κάποιον είναι πιθανό να τον/την σκέφτεσαι αρκετά, σε σημείο που να είναι το μόνο πράγμα στο μυαλό σου πριν κοιμηθείς και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι μόλις ξυπνήσεις. Το να τον/την σκέφτεσαι είναι ευχάριστο και σε κάνει να νιώθεις καλά γιατί το να είσαι ερωτευμένος ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που είναι  υπεύθυνος για την ευχαρίστηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου ατόμου φαίνεται πολύ διαφορετικός από εκείνον που βιώνει τον απλό πόθο, και είναι επίσης διαφορετικός με τον εγκέφαλο κάποιου σε μια μακροχρόνια, αφοσιωμένη σχέση. Η φράση «εθισμένος στην αγάπη» δεν είναι τόσο εξωφρενική όσο νομίζετε. Τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε νόμιμα εθισμένοι στο να βρίσκεστε κοντά στον άλλον σας.

Μπορεί να αισθάνεστε άρρωστοι

Στομαχικές διαταραχές, νεύρα, ιδρωμένες παλάμες και διεσταλμένες κόρες των ματιών.

Έχετε άγχος

Εάν είστε πιο ξεχασιάρηδες και αγχωμένοι όταν βρίσκεστε γύρω από τον σύντροφό σας αυτό πιθανότατα οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές σας. Όταν ένα άτομο ερωτεύεται, η ορμόνη της ευτυχίας, η σεροτονίνη, πέφτει ειρωνικά. Υπάρχει επίσης μια απενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός όταν ένα άτομο ερωτεύεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια επιλεκτική λήθη των πραγμάτων έξω από τη σχέση. Με άλλα λόγια, μπορούν να γνωρίζουν τη λεπτομερή ιστορία της ζωής του αγαπημένου τους, αλλά να ξεχνούν ότι έχουν μια δουλειά να πάνε. Η σεροτονίνη σας, η ορμόνη της ευτυχίας, στην πραγματικότητα πέφτει κατακόρυφα, ενώ η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, εκτοξεύεται στα ύψη

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο

via GIPHY

‘Οταν ερωτεύεσαι, η ορμόνη του στρες κορτιζόλη εκτοξεύεται στα ύψη . Η τακτική λειτουργία αυτής της ορμόνης είναι αναπόσπαστο μέρος του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης , επομένως αυτή η αύξηση καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για ένα άτομο να αποκοιμηθεί.

Η όρεξή σας αλλάζει

Η απώλεια της όρεξης είναι μια άλλη κοινή «παρενέργεια» του ερωτευμένου, και όπως η λήθη ή η αδυναμία ύπνου, επιστρέφει στην αύξηση των ορμονών και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Νιώθεις ότι τους ξέρεις από καιρό

Η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη είναι ο λόγος που μπορεί να νιώθετε ότι γνωριζόσασταν περισσότερο από όσο στην πραγματικότητα. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, δημιουργεί ηρεμία, δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και συναισθήματα βαθιάς σύνδεσης. Η βαζοπρεσίνη συμβάλλει σε συμπεριφορές που προάγουν τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και την προσκόλληση.