Συνήθως, όταν πλησιάζουν οι εκλογές, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα με έντονη τη μυρωδιά της πυρίτιδας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να συσπειρώσεις τον λαό απέναντι στον «εχθρό», να δείξεις ότι βγαίνεις μπροστά σαν κυβέρνηση και δεν θα επιτρέψεις τίποτα να του συμβεί όσο βρίσκεσαι εσύ στην εξουσία. Αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, το ίδιο κάνει (ως οφείλει) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μια παράσταση με εκατομμύρια θεατές και εκλεκτούς ηθοποιούς με λαμπερά πτυχία και όχι με απολυτήρια λυκείου.

Την εξαιρετική αυτή παράσταση, όμως, διέκοψε ο καταστροφικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία. Έγινε μια παύση. Η Ελλάδα έστειλε βοήθεια γιατί, εντάξει, η πολιτική είναι πολιτική αλλά τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ανθρώπινη ζωή. Ομάδες της ΕΜΑΚ, λοιπόν, βρέθηκε στη γειτονική χώρα και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βοηθήσει. Και αφού το έκανε, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η οποία δεν ασκεί και ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον Ερντογάν, έκανε την έκπληξη και ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη συνδρομή και τη βοήθεια προς τις περιοχές που έπληξε ο σεισμός της προπερασμένης Δευτέρας και με ένα «EFHARISTO POLI FILE» στο πρωτοσέλιδο, έδειξε πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Τα πολιτικά παιχνίδια των κυβερνήσεων από την άλλη, δημιουργούν τα ρήγματα και γεμίζουν το κεφάλι πολλών με δηλητηριασμένες σκέψεις.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιστροφή των ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. «Η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης που ήρθε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό, ολοκλήρωσε το έργο της και επέστρεψε στην Ελλάδα μια εβδομάδα αργότερα» αναφέρει, προβάλλοντας τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρη Ρούσσου στα ΜΜΕ: «Αξιωματούχος της ελληνικής ομάδας, που έζησε πολύ συγκινητικές στιγμές, αποχαιρετώντας, είπε: ’’Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία’’».

Η Hurriyet σημειώνει το περιστατικό, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο, όταν άνδρες της ΕΜΑΚ ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και εναγκαλισμούς, μετά τη διάσωση 6χρονου κοριτσιού από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια, την επομένη του σεισμού.