Στην Ελλάδα προσκυνούν κάστανα, παντόφλες/πέδιλα και γυαλιά. Τα δύο πρώτα μας φαίνονται κάπως περίεργα, το δεύτερο όχι, ειδικά όταν μιλάμε για τα γυαλιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Εντάξει, κάναμε την πλάκα μας, μιλάμε ακόμα για (κούρασε) το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο, μιλάμε για το δημόσιο και τα χρέη, τα μπουζούκια, τα “δώστα όλα”, τα “κύριε Μητσοτάκη, καληνύχτα σας”, το πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά (μπορούμε να συνεχίσουμε αιώνια, όπως ακριβώς και η μνήμη του).

Έφτασε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για κάτι άλλο: για τα γυαλιά του Ανδρέα. Ο γιος του, Νίκος Παπανδρέου, τα διέθεσε στον οργανισμό «Create» της Μαρίνας Βερνίκου και τα έσοδα από την πώλησή τους θα δωριστούν στον οργανισμό «Ελπίδα». Για πολύ, πολύ καλό σκοπό δηλαδή.

«Πιστεύω ότι θα άρεσε στον Ανδρέα κάτι αντίστοιχο. Δεν νομίζω ότι έπαιρνε σοβαρά τα αντικείμενα εν ζωή, δεν είχε τέτοια τρέλα. Και για καλό σκοπό έχει αξία κάτι τέτοιο. Δεν είναι ότι δίνουμε κάποιο γραπτό κειμήλιο. Κάτι που ήταν μέσα στη ζωή του, που σήμερα ο κόσμος για κάποιο λόγο το θέλει, υποθέτω, θα το δούμε.» είπε ο Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα.
 
Εξήγησε, επίσης, πως σήμερα υπάρχει μία «τρέλα» με τον πατέρα του και το ΠΑΣΟΚ – όπως ήταν επί ημερών του – και πιστεύει ότι είναι καλή στιγμή για τη δημοπράτηση ενός τέτοιου αντικειμένου. Πόσα να είδαν αυτά τα μάτια και γυαλιά άραγε; «Ειδικά σήμερα που υπάρχει πάθος για το παρελθόν του Ανδρέα. Δεν έχουμε τόσα αντικείμενα, έχουμε αρχείο με ομιλίες, φωτογραφίες. Είναι λίγα τα αντικείμενα, γυαλιά, πίπες. (…) Θα έλεγε (σ.σ. ο πατέρας του): “Θέλετε τα γυαλιά μου, πάρτε τα”».

Ερωτώμενος για την τιμή που πιστεύει ότι θα πωληθούν, σημείωσε πως «αν πιάνανε 10.000 ευρώ θα ήμουν χαρούμενος». Κάτι μας λέει πως θα πιάσουν πολλά περισσότερα. Άλλωστε, οι γνήσιοι ΠΑΣΟκοι δεν τσιγκουνεύονται.