Ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, υπέβαλαν τις καλύτερες φωτογραφίες τους στον διαγωνισμό Travel Photographer για το 2022. Από αυτές τις εκπληκτικές εικόνες, μια ομάδα ειδικών κριτών επέλεξε τους νικητές για τη δουλειά τους στο portfolio καθώς και για τις καλύτερες ατομικές λήψεις τους. Στο τέλος, ο Σλοβένος φωτογράφος Matjaz Krivic τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο και τον τίτλο του Ταξιδιωτικού Φωτογράφου της Χρονιάς.

Και αυτή είναι η φωτογραφία του: 

Είτε “κυνηγούσε” μια φυσική καταστροφή στα Κανάρια Νησιά είτε κατέγραφε την απειλούμενη άγρια ​​ζωή στην Κένυα, ο Krivic χρησιμοποίησε την πλούσια εμπειρία του για να δώσει μια δημιουργική πινελιά στις εικόνες του. Για τον Krivic, η νίκη ήταν σαν να έκλεισε έναν κύκλο, καθώς συμμετέχει στον διαγωνισμό από τότε που ξεκίνησε, το μακρινό πια 2003.

«Τώρα, 20 χρόνια μετά, έλαβα το υψηλότερο βραβείο τους, κάτι που με κάνει πολύ περήφανο και σημαίνει πολλά για μένα», είπε. «Τα ταξίδια και η φωτογραφία ήταν το πάθος μου και ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου από τότε που με θυμάμαι, και αυτό το βραβείο μου δίνει δύναμη να συνεχίσω το ταξίδι μου».

Για τον ιδρυτή του TPOTY, Chris Coe, το να δει τον Krivic να παίρνει τελικά το μεγάλο έπαθλο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Και είναι επίσης πολύ περήφανος για τους άλλους νικητές φέτος αφού αφηγήθηκαν επίσης σημαντικές ιστορίες για τον πλανήτη μας και τους κατοίκους του -τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια ​​ζωή.

Όλες οι νικήτριες φωτογραφίες, οι οποίες επιλέχθηκαν από περισσότερες από 20.000 που συμμετείχαν, μπορούν να προβληθούν στη διαδικτυακή συλλογή των νικητών. Και για ολόκληρο τον Μάιο που πλησιάζει(;), μια υπαίθρια έκθεση στη Royal Photographic Society και στο Ίδρυμα Martin Parr στο Μπρίστολ της Αγγλίας, θα φιλοξενήσει όλες τις φωτογραφίες που βραβεύτηκαν. Μας πέφτει λίγο μακριά, οπότε θα περιοριστούμε στην διαδικτυακή προβολή τους. 

Roie Galitz

Li Yushan

Scott Portelli 

Jaroslav Hora

Magdaléna Straková 

John Seager

Alexej Sachov

Panos Laskarakis 

Veronika K Ko