Μετά από τρομερή προσπάθεια και επιμονή, η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία εντόπισε το μεγάλο ρήγμα που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην επιφάνεια του εδάφους. Όλα αυτά κοντά στην πόλη Νουρνταγί. Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία, η αποστολή της Ελλάδας αποτελείται από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ρήγμα του σεισμού στην Τουρκία έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα στην επιφάνεια και, σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, «τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο». Ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος, δεν ξέρουμε γιατί, πήρε μια κάμερα και έκανε ότι φωτογραφίζει το ρήγμα. Εν τω μεταξύ είχε κλειστό τον φακό ο άβολος.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα βρίσκεται στα δυτικά όρια της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, το οποίο προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στις υποδομές της, στους δρόμους της αλλά και σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και τράβηξε μία ακόμα φωτογραφία.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», πρόσθεσε ο εκκεντρικός φωτογράφος.