Πες «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Αυτά είναι τα πρώτα που μαθαίνουμε ως «καλή συμπεριφορά» όταν ακόμα είμαστε παιδιά. Ύστερα, «να κοιτάς τον άλλο στα μάτια όταν συνομιλείς μαζί του». Μετά, όταν μεγαλώνουμε λίγο ακόμα, «σεβάσου τον προσωπικό χώρο των άλλων» και, φυσικά, «σε παρακαλώ, μην μιλάς ποτέ δυνατά στο κινητό σου όταν βρίσκεσαι σε έναν μικρό, κοινόχρηστο χώρο ή στα ΜΜΜ. Όλοι τα έχουμε ακούσει τα παραπάνω. Και είναι λογικό, άλλωστε μια καλή συμπεριφορά βασίζεται στη λογική.

Εκτός από τις φορές που η λογική βγάζει φτερά, βαριέται και λέει στον ξάδερφό της, τον παραλογισμό, να πάρει τη θέση της για να ξεσκάσει. Τι εννοούμε. Οι κοινωνικοί κανόνες είναι απίστευτα ισχυροί και αντέχουν στα χρόνια.

Μας λένε (και επιμένουν κιόλας) ότι καλό θα ήταν να μην θέλουμε να μιλάμε και να συμπεριφερόμαστε μπροστά στους εργοδότες μας με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε και συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας. Αυτό ήταν ένα τυχαίο παράδειγμα. Υπάρχουν πολλοί κανόνες και «κανόνες» που κάνουν τη ζωή μας πιο απλή, πιο σύνθετη, πιο δύσκολη ή πιο εύκολη αλλά μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι με τους οποίους διαφωνούμε. Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή η κοινωνία μας λέει ότι κάτι είναι σωστό ή λάθος, δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να το αμφισβητήσουμε και, γιατί όχι, να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.

Οι χρήστες του Reddit μοιράστηκαν πρόσφατα μερικά παραδείγματα με όλες τις συμπεριφορές που κοινωνία θεωρεί λάθος, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα απολύτως φυσιολογικές. Δε συμφωνείτε; Εμείς πάντως σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να πάρουμε αυτή τη λίστα, να την εκτυπώσουμε και να τη μοιράσουμε δεξιά και αριστερά.

via GIPHY

Δεν κάνω τίποτα με τον ελεύθερο χρόνο μου. Δουλεύω. Όταν δεν δουλεύω, δεν μου αρέσει να πηγαίνω για πεζοπορία ή καταδύσεις ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θέλω να κάνω τίποτα. Αφήστε με ήσυχο.

Πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να σας αποκαλέσουν «δήθεν» εάν είστε ευγενικοί με αυτούς που αντιπαθείτε. Δεν είναι ότι είμαι δήθεν, είμαι απλά πολιτισμένος.

Από την εμπειρία μου, μερικοί άνθρωποι βλέπουν το να μην είσαι κοντά με την οικογένειά σου ως red flag. Δεν είμαι σίγουρος γιατί. Δηλαδή, συγγνώμη… Δεν διάλεξα εγώ την οικογένειά μου.

Το να ξυπνάς αργά. Αλλά το να κοιμάσαι περισσότερες ώρες είναι πολύ πιο ωφέλιμο από τις συμβουλές κάποιων στο YouTube που λένε ότι πρέπει να ξυπνάς στις 5 το πρωί χωρίς λόγο.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να προσποιούνται ότι αν απλώς αγνοήσετε τα προβλήματα ψυχικής υγείας, θα υποχωρήσουν. Ο καρκίνος υποχωρεί αν τον αγνοήσετε;

Το να μην μιλάμε για τον μισθό μας. Αυτός ο κανόνας υπάρχει για να μην μιλάει η εργατική τάξη για τους άδικους μισθούς και αρχίζει να αμφισβητεί τα αφεντικά της.

Όντας τεμπέλης, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να περάσετε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο μόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και βλέποντας ταινίες! Αρκεί να μην παραμελείτε τα παιδιά ή τα κατοικίδια σας εκείνη την περίοδο. Ποιος νοιάζεται τι κάνετε τα Σαββατοκύριακα ή μετά τη δουλειά;