Σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο με τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, έχουμε αναρωτηθεί: «τι εννοεί εδώ ο ποιητής;». Και είναι απόλυτα λογικό, η διαδικασία του γραψίματος είναι καθαρά προσωπική και έτσι υπάρχουν φορές που νιώθουμε αποκλεισμένοι από τα τείχη που έχει υψώσει ο εκάστοτε δημιουργός. «Έτσι είναι οι καλλιτέχνες», όμως, σωστά; Σωστά. Πρώτα γράφουν για εκείνους και μετά για το κοινό αφού, αν γίνει το αντίστροφο, τότε χάνεται και η ουσία.

Τι γίνεται όμως όταν, παρά τις αμέτρητες προσπάθειές σου και τις χιλιάδες προβολές στο YouTube, δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής; Πας στη συναυλία του, τραγουδάς τους στίχους με δάκρυα στα μάτια, πίνεις και κάνα τσίπουρο, βγάζεις βίντεο ή φωτογραφία τα καπνογόνα και μετά γυρίζεις σπίτι. Και πάλι από την αρχή. Αυτό γίνεται.

Αλλά μην ανησυχείτε.

Τον τελευταίο καιρό, από τον Νοέμβριο του 2022 πιο συγκεκριμένα, αυτό το ChatGPT που λέτε εσείς οι τεχνολογικά εξαρτημένοι, κάνει θραύση. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το πρόσφατο κείμενο μιας συναδέλφου που, αν είχε τη δυνατότητα, θα έγραφε αποκλειστικά για τα ζητήματα που όντως είναι σημαντικά και θα άφηνε εκτός σάιτ διάφορες χλιαρές κόντρες όπως είναι αυτή του Βασίλη Τσιάρτα με τη μητέρα του

Copy/Paste/Ευχαριστούμε για τη βοήθεια: Το ChatGPT είναι ένα προηγμένο πλαίσιο συνομιλίας που κυκλοφόρησε από την OpenAI (ανεξάρτητου ερευνητικού φορέα που ίδρυσε ο Elon Musk. Ουσιαστικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε σχεδόν οτιδήποτε στη συνομιλία και μια απάντηση θα δοθεί αμέσως, από “γράψτε ένα email στο αφεντικό μου ” μέχρι αίτημα για να “συνοψίσουμε το κεφάλαιο 9 του Μεγάλου Γκάτσμπι”. Mπορεί να δώσει απαντήσεις στις μεγαλύτερες και μικρότερες ερωτήσεις στη ζωή και να συντάξει σχολικές εργασίες, διηγήματα, χαϊκού, ακόμη και προφίλ LinkedIn.

Πάμε πάλι: […] Mπορεί να δώσει απαντήσεις στις μεγαλύτερες και μικρότερες ερωτήσεις στη ζωή. Ναι, αλλά μπορεί να μας εξηγήσει μερικούς ακαταλαβίστικους για την πλειοψηφία στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου ένα κρύο μεσημέρι του Φεβρουαρίου; 

Φυσικά, αγαπητό ChatGPT, θα κρατήσω εγώ τη μπίρα σου: 

360 χλμ

Αγρύπνια

Ασπρομόντε

Έρημα κορμιά

Ηλιόπετρα

Λεγεωνάριος

Ματέρα

Μοσχαροκεφαλή

Παραβολή του ασώτου