Διασώστες και κάτοικοι ψάχνουν ανάμεσα στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν. Μάνες σκάβουν με τα χέρια αναζητώντας στα χαλάσματα τα παιδιά τους.

Η νότια Τουρκία και μια μεγάλη περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας επλήγησαν. Ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα τα ξημερώματα της Τρίτης για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας. Οι τηλεοπτικές εικόνες από την Τουρκία έδειξαν σοκαρισμένους ανθρώπους να στέκονται στο χιόνι με τις πιτζάμες τους, να παρακολουθούν τους διασώστες να σκάβουν μέσα από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών.

Τα κτίρια ισοπεδώθηκαν ενώ πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν.

Ο σεισμός στο Γκαζιαντέπ στην Τουρκία μεγέθους 7,8 είναι ο πιο ισχυρός στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 100 χρόνια. Πολυκατοικίες έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η περιοχή που έχει υποστεί καταστροφές είναι τεράστια, καλύπτοντας περί τα 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τις τουρκικές αρχές, δηλαδή χονδρικά όση έκταση έχει όλη η ηπειρωτική Ελλάδα μαζί με την Πελοπόννησο. Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ έκανε λόγο για 13,5 εκατομμύρια κατοίκους που έχουν επηρεαστεί.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000. Οι διασωθέντες από τα συντρίμμια έχουν ξεπεράσει τις 8.000, συμπλήρωσε ο Οκτάι, ενώ είπε ακόμη πως ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 5.775.

Στα νοσοκομεία φέρνουν συνεχώς νέα πτώματα. Χιλιάδες άνθρωποι είναι τραυματίες ή άστεγοι. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι εμποδίζουν σωστικά συνεργεία και προμήθειες να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε περιφέρειες της Τουρκίας που είναι και ορεινές.

Σημειώνεται ότι 2.824 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία με τον πρώτο μεγάλο σεισμό, παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

Για την κατάσταση των κτηρίων στη Συρία τι να πει κανείς.  Δεν πίστευε κανείς ότι έπειτα από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών θα άντεχαν τόσους μετασεισμούς. Οι Σύροι δεν έχουν καύσιμα, χρήματα, ζεστά ρούχα, θέρμανση, ούτε καν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σύμφωνα με άρθρο των The New York Times δεν μπορούν να αγοράσουν ένα σαπούνι. Και στη χώρα τους αντιμετωπίζουν ξέσπασμα χολέρας.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια. Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία. Το συριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ζημιές στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, όπου η Ρωσία μισθώνει ναυτική εγκατάσταση. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «δεσμευμένη» στην παροχή βοήθειας στους Σύρους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη.