Κουβερτούλα, πουλοβεράκι, μάλλινες κάλτσες, σοκολάτες γιατί έχουμε ακόμη για το καλοκαίρι και ταινιούλες. Τα Χριστούγεννα ήρθαν λίγο πιο αργά φέτος. Κάνει κρύο, καιρός για Netflix και τσιλ (λέμε τώρα). Και ρομαντικές κομεντί έχουμε, και θρίλερ έχουμε και κωμωδίες που κλείνουν το μάτι έχουμε στην απόλυτη λίστα της ημέρας.

Snowpiercer

Boon Jong-ho, εγγύηση. Μετά από μια «δεύτερη εποχή των παγετώνων», όλοι οι άνθρωποι που έχουν επιζήσει ταξιδεύουν σε ένα τεράστιο τρένο (αλληγορία) που τα πάντα είναι ταξικά. Το τρένο κάνει κύκλους γύρω από την Γη (φελάκια flat earthers) με κορυφαία ταχύτητα, έτσι ώστε οι επιζώντες να μην παγώσουν κυριολεκτικά μέχρι θανάτου. Ο σκηνοθέτης Bong Joon-ho δεν μας αφήνει ποτέ να ξεχάσουμε πόσο θανατηφόρες μπορεί να είναι οι ψυχρές θερμοκρασίες. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κρις Έβανς, Σονγκ Κανγκ-χο, Τίλντα Σουίντον, Τζέιμι Μπελ, Οκτάβια Σπένσερ, Τζον Χαρτ, και Εντ Χάρις. ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

(Η σειρά που είναι βασισμένη στην ταινία υπάρχει διαθέσιμη στο Netflix)

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, όταν μια γυναίκα που έχει αμφιβολίες για το νέο της αγόρι πηγαίνει μαζί του να γνωρίσει τους γονείς του στο απομακρυσμένο αγρόκτημά τους.Το χιονισμένο σκηνικό κάνει τον ανησυχητικό τόνο της ταινίας πολύ πιο έντονο – παρακολουθώντας αυτήν την ταινία θα νιώσετε καλύτερα που είστε ζεστοί και σπίτι σας (και δεν είστεχαρακτήρας σε μια ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν). “Τι ήταν αυτό που μόλις είδα;” απόρησαν οι περισσότεροι θεατές του νιχιλιστικού υπαρξιακού δράματος/ ψυχολογικού θρίλερ/chiller/ εγκεφαλικού παζλ/μεταφυσικών προβληματισμών του Τσάρλι Κάουφμαν μετά από 134 λεπτά. Θα συμφωνήσετε μαζί τους σίγουρα.

(Διαθέσιμη στο Netflix)

Fargo

Κοέν. Επίσης ένα όνομα εγγύηση. Κανείς δεν έκανε χιονιοσμένο noir τόσο εμβληματικά. Βλέπεται κι ως μαύρη κωμωδία. Εξαιρετική ερμηνεία από τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ ως Μαρτζ Γκούντερσον, μια έγκυος  (7 μηνών) αρχηγός της αστυνομίας που ερευνά τη βάναυση δολοφονία ενός στρατιώτη και δύο ντόπιων. Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο από την τα απληστία και τη  διπροσωπία. Είναι μια ιστορία δολοφονιών, εκβιασμών, απαγωγών.

Ανωτέρα βία

Ο Ruben Östlund δεν είναι μυστικό ότι ξέρει να φτιάχνει ωραίες ταινίες. Δέκα λεπτά επικής χιονοστιβάδας και στην υπόλοιπη ταινία είμαστε τόσο ψυχικά τραυματισμένοι όσο η οικογένεια των Σουηδών (που έμοιαζε να ζει το όνειρο). Γενικά οι Σουηδοί άνδρες σκηνοθέτες βλέπουν το γάμο ως μια υπαρξιακή κόλαση. Μια χιονοστιβάδα κυλά προς το υπαίθριο καφέ όπου η οικογένεια τρώει μεσημεριανό. Καθώς πλησιάζει, επικρατεί πανικός. Χωρίς να το σκεφτεί, ο Τόμας αρπάζει τα γάντια και το iPhone του και φεύγει, αφήνοντας τη γυναίκα και τα παιδιά του πίσω.  Δεν ξέρω πολλούς Έλληνες μπαμπάδες που θα ξεχνούσαν να σώσουν τα παιδιά τους. Για τη γυναίκα τους δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά. Η ταινία είναι μια κλινικά ακριβή απεικόνιση ενός γάμου της μεσαίας τάξης σε κρίση σε ένα υπέροχο χιονισμένο τοπίο. Που μοιάζει αψεγάδιαστα υπέροχο μέχρι να γίνει τρομακτικά απειλητικό.

Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς

Είναι ένα κλασικό rom-com, ιδανικό για τέτοιες μέρες. Είναι μια ρεαλιστική ιστορία αγάπης με χιούμορ, Chaka Khan, άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ και βότκα. Οι χαρακτήρες καπνίζουν στο σπίτι, στα πάρτι, στα εστιατόρια, στις παμπ και στα γραφεία, σαν να ήταν οι Mad Men. Ωραία χρόνια. Η ηρωίδα μας, στα 32 της, επιθυμεί κάτι διαφορετικό από τη ζωή ως έχει, χωρίς να ξέρει ακριβώς τι θα την κάνει ευτυχισμένη: Να αδυνατίσει; Να παντρευτεί; Είναι μια ωδή στις ατέλειες μας.

Happy Feet

Πιγκουίνοι που χορεύουν. Μιλάμε για το απόλυτο έπος. Το «Happy Feet» είναι μια γνώριμη ιστορία για έναν αουτσάιντερ που αναγκάζεται να αγωνιστεί ενάντια στις προκαταλήψεις για να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του. Κι εμείς χορεύουμε από χαρά στα χιόνια. Οσκαρική ταινιάρα.