Σουρεαλισμός, το κίνημα που όλους μας ενώνει. Δεν θα μπορούν οι Πατρινοί καρναβαλιστές να τραγουδήσουν τον ύμνο του μεγαλύτερου πάρτι της πόλης τους. Παράλογο; Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο καταξιωμένος πατρινός μουσικοσυνθέτης Τάσος Μαραγκός απέστειλε εξώδικο προς την ΚΕΔΗΠ – Πατρινό Καρναβάλι, με το οποίο απαγορεύει τη χρήση και μετάδοση του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και όλων των υπολοίπων αποκριάτικων συνθέσεών του. Και τώρα τι θα απογίνουμε;

Προέβη σε αυτό το μέτρο, ως ύστατο μέσο προκειμένου να προασπίσει όχι μόνο το πνευματικό του έργο, αλλά και την καλλιτεχνική του υπόσταση, αφού διαπίστωσε επανειλημμένες παραβιάσεις εκ μέρους του Καρναβαλικού Οργανισμού. Αφορμή ήταν η μη αδειοδοτημένη από τον ίδιο, παραγωγή και ηχογράφηση, το Μάρτιο του 2021 από τον Καρναβαλικό Οργανισμό, ενός cd που περιελάμβανε αυθαίρετα και το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα». Ο ίδιος ο συνθέτης και στιχουργός του, δεν ρωτήθηκε για την επανεκτέλεση του τραγουδιού του, το οποίο ηχογραφήθηκε χωρίς την άδειά του, με σχετική απόφαση της ΚΕΔΗΠ.

Το 2022, ο Καρναβαλικός Οργανισμός χρησιμοποίησε και πάλι, χωρίς την νόμιμη άδεια του δημιουργού, στίχους του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», τους οποίους και τύπωσε σε τσάντες, μπλούζες, κούπες, μπρελόκ, μάσκες, κονκάρδες, κασετίνες, σημαιάκια, κεράκια, σουβέρ και άλλα αναμνηστικά. Εκπληκτος μάλιστα ο ίδιος ο Τάσος Μαραγκός, αντίκρισε στο περίπτερο του Δήμου να πωλούνται τα αναμνηστικά που έφεραν τους στίχους του και μάλιστα αγόρασε κάποια από αυτά τα προϊόντα, όπως μία από τις κούπες, που ετιμώντο προς 12 ευρώ η κάθε μία! Ο δικηγόρος του καλλιτέχνη, Σαράντης Νιώτης, διαμηνύει ότι ο Τάσος Μαραγκός θα διεκδικήσει το δίκιο του στα δικαστήρια, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση και αναπαραγωγή του έργου του για τα αναμνηστικά που πουλούσε χωρίς την άδειά του ο Καρναβαλικός Οργανισμός.Ο Τάσος Μαραγκός ξεκαθάρισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι η απαγόρευση των τραγουδιών του αφορά αποκλειστικά όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου Πατρέων και όχι τις επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης της Πάτρας και τους ιδιώτες, που μπορούν να χρησιμοποιούν και να μεταδίδουν ελεύθερα τα τραγούδια του. Νιώσαμε λίγο καλύτερα τώρα.

Από το 1990 έως σήμερα ο Τάσος Μαραγκός δεν έχει εγείρει καμία αξίωση -πέραν των νόμιμων- από τον Δήμο Πατρέων, για την εκμετάλλευση του έργου του, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην αγαπημένη του πόλη και στο Πατρινό Καρναβάλι, που έτσι κι αλλιώς, τόσο πολύ έχει βοηθήσει στον τομέα της εξωστρέφειας και της διαφήμισής του.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Το Πρωινό», ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Τάσος Μαραγκός, που έχει γράψει τους στίχους και την μουσική του τραγουδιού – ύμνου του Πατρινού Καρναβαλιού και ο οποίος ερμηνεύει κιόλας το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απαγόρευσε στον Δήμο Πατρέων να χρησιμοποιεί και να «παίζει» το τραγούδι αυτό σε όποια εκδήλωση διοργανώνει. Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 27 του μήνα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας αναμένεται να αγγίξει το 100%