Από σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2023, η Ελευσίνα γίνεται και επίσημα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και για τους επόμενους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Πέρα όμως από το πλήθος δράσεων, η δοργάνωση «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνθήκη για μια πόλη, η οποία, αν και απέχει μόλις 21 χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει τόσο πλούσια σύγχρονη και αρχαία ιστορία, παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς. Μάλιστα, πολλές φορές στιγματίζεται απο μια σειρά στερεοτύπων και προκαταλήψεις. Για τους επόμενους μήνες η Ελευσίνα έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να γίνει ορατή μέσα από ένα πλήθος δράσεων και προγραμμάτων, στα οποία θα έχει ενεργό ρόλο και η κοινότητα της πόλης.
Η αρχή γίνεται με την τελετή έναρξης, σε σύλληψη Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία Chris Baldwin, η οποία θα είναι το κεντρικό, αλλά όχι το μοναδικό, από τα δρώμενα στη διάρκεια αυτού του πυκνού από άποψη εκδηλώσεων διημέρου, και θα συνδέσει δύο έννοιες ταυτοτικές για την ιστορία της πόλης: τον επάνω και τον κάτω κόσμο, τις πομπές, που συμβολίζουν την έλευση σε ένα τόπο μυστηρίων, κατά την αρχαία ιστορία, και την καθετότητα, τη σύνδεση με τον κάτω κόσμο μέσω των μυστηρίων.
Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιείται και η site specific permance “Νύμφες”, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική επιμέλεια της Όλγας Καραβερβέρη. Λίγες ώρες πριν οι “Νύμφες” κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους από τα στενά της πόλης, περάσαμε ένα απόγευμα στην Ελευσίνα παρακολουθώντας τις πρόβες τους. Η performance εξυμνεί τη γυναικεία φύση, στον τόπο της Ελευσίνας, έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη θέση της γυναίκας μέσα στον χρόνο της μακράς ζωής του, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η γυναικεία παρουσία εκφράζεται έντονα στα πρόσωπα της Δήμητρας και της Περσεφόνης, αλλά και σε αυτό της Φεύγουσας κόρης και των Νυμφών που συνοδεύουν τον αρχαίο μύθο. Στη δράση συμμετέχουν κυρίως κορίτσια και νέες γυναίκες που οι περισσότερες ζουν στην Ελευσίνα και αποτελούν “το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης”, όπως σημειώνει ο Ρήγος στο βίντεό μας.
“Ένα από τα κλισέ που ακούγονται για την Ελευσίνα είναι ότι δεν έχει νεολαία, δεν έχει ζωή”, λέει η “Νύμφη” Κωνσταντίνα Γκόγκου. “Είναι κάτι που ακούγεται, αλλά δεν είναι αλήθεια”, συνεχίζει. “Η δικιά μου μόνο γενιά αρκεί” λέει χαμογελώντας στη κάμερα.
Τοβατο θα φτάσουν ταυτόχρονα στην πόλη 4 διαφορετικές Πομπές, με διαφορετικές φυσικά αφετηρίες και ακολουθώντας διαφορετικές οδούς (Η θαλάσσια πομπή, το Ελευσίνιο κίνημα, η ημεροδρομία των 21 χλμ και η πομπή των Timecircus, που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο από την Αμβέρσα).