“Μεγάλωσαν μέσα στην αλητεία”. Να ένα ιδανικό ξεκίνημα για αυτό το κείμενο που ασχολείται με ιδιωτικούς ντετέκτιβ λες και βρισκόμαστε μέσα στις σελίδες κάποιου λογοτεχνικού νουάρ με καπνό, καπαρντίνες, υψωμένους γιακάδες και γκρίζα ή μαύρα καπέλα. Αλλά όχι, δεν έχουμε να κάνουμε με υπόγειες και μυστήριες υποθέσεις, έχουμε να κάνουμε με την περιέργεια που κάνει τους γονείς να μην κλείνουν μάτι και να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων ζητούν τη βοήθεια ιδιωτικών ντετέκτιβ φοβούμενοι ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από άλλους ανήλικους ή έχουν αναπτύξει τα ίδια παραβατική συμπεριφορά. Πάνε τα αθώα χρόνια που η γιαγιά που καθάριζε πατάτες στην κουζίνα κοιτούσε έξω από το παράθυρο και γνώριζε περισσότερα και από τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Αυτό ήθελε και αυτό πέτυχε η Νέα Τάξη Πραγμάτων που μας έβαλε να κάνουμε να εμβόλια και να πέφτουμε κάτω σαν τα κοτόπουλα.

«Ήθελα να δω το παιδί μου με ποιους κάνει παρέα. Στο Δημοτικό όταν πάει ένα παιδί είναι αλλιώς, γνωρίζεις τους γονείς πιο κοντά. Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι λίγο τα πράγματα απρόσωπα. Αποφάσισα να βάλω έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορώ εγώ να δω τι γίνεται με το παιδί μου», αναφέρει η μητέρα μιας 14χρονης. Και γιατί δεν της έβαλε μια κάμερα όπως έχουν οι αστυνομικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της υπέροχης και καθόλου παραβατικής Αμερικής;

Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός ερευνητής, Στράτος Γεωργαντίδης, αναφέρει ότι οι περισσότερες υποθέσεις που φτάνουν στο γραφείο του αφορούν έρευνα κυρίως ανήλικων παιδιών. «Έρχονται γονείς και μας ζητούν την παρακολούθηση των παιδιών τους. Να δούμε τις δραστηρίοτητές τους, το περιβάλλον τους, τους ανθρώπους που συναντούν», είπε χαρακτηριστικά και σήκωσε τον γιακά του πριν πιέσει την γόπα του στο τασάκι. Μια εντυπωσιακή γυναίκα με κόκκινο, φογερό μαλλί και με ένα άρωμα που μύριζε σαν αγριολούλουδο στο μπαρ που μύριζε σαν βάλτος, κάθισε στο σκαμπό. Τζακ, είπε, ένα καμπάρι. Μα πού στο καλό είναι ο Τζιμ; Είχαμε δώσει ραντεβού στις 11.

Τα περισσότερα παιδιά που παρακολουθούνται με τη συγκατάθεση των γονιών είναι ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντίδη ως αιτία είναι συνήθως η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά των εφήβων.