Τα εργασιακά είναι ένα πονεμένο ζήτημα, το οποίο πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε υπαρξιακές κρισάρες. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Στο μεταξύ, στην εποχή των απολύσεων και του γενικότερου χαμού, μια έρευνα τς Indeed κατέληξε στο ποιες είναι οι κορυφαίες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Μην τα πολυλογούμε, η δουλειά του full-stack developer, δηλαδή του προγραμματιστή που σχεδιάζει και βελτιώνει ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης είαναι η καλύτερη θέση εργασίας για το 2023. Και πιστέψτε μας, όχι άδικα. Μάλιστα, φαίνεται να έχει θετική προοπτική με ορίζοντα δεκαετίας και υψηλή ζήτηση σε διαφορετικούς κλάδους. Μέσα στους λόγους που οδήγησαν την Indeed να της δώσει αυτό το “εργασιακό Όσκαρ” είναι ο υψηλός μισθός και η δυνατότητα τηλεργασίας ή υβριδικού μοντέλου εργασίας. 

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως οι ετήσιες απολαβές για τους προγραμματιστές αυτής της ειδικότητας είναι 129.637 δολάρια κατά μέσο όρο, προσφέροντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία, μιας και το 50% των αγγελιών δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι τους ή να παρουσιάζονται μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. 

Σύμφωνα με όσα εξηγεί η Κρίστεν Σαχ, ειδική της Indeed σε ζητήματα σταδιοδρομίας, η διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας και οι ευκαιρίες για προγραμματιστές είναι σχεδόν διπλάσιες, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα της κατηγορίας. «Ουσιαστικά, κάθε εταιρεία σήμερα είναι μια εταιρεία τεχνολογίας – και οι προγραμματιστές αυτοί που διαθέτουν ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων που μπορεί να ωφελήσει εταιρείες πέρα από τον κλάδο της τεχνολογίας», τονίζει. 

Γενικώς, η ζήτηση για προγραμματιστές ανάπτυξης ιστοσελίδων και διαχειριστικών συστημάτων, ξεπερνά τα όρια του κλάδου της τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες. Κύριες αρμοδιότητες αυτών των επαγγελματιών είναι η δημιουργία ενός ιστοτόπου ή μιας εφαρμογής, η συγγραφή κώδικα και η συντήρηση του λογισμικού. 

Κλάδοι όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι μόνο μερικοί από εκείνους που χρειάζονται προγραμματιστές της συγκεκριμένης εξειδίκευσης, για να αναπτύξουν την ηλεκτρονική παρουσία των επιχειρήσεών τους. 

Ένα όχι και τόσο απαραίτητο πτυχίο

Οι περισσότεροι επικεφαλής στα τμήματα προσλήψεων δίνουν προτεραιότητα στην τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση, έναντι του ακαδημαϊκού υποβάθρου, σύμφωνα με δηλώσεις μιας εμπειρογνώμονα για την εργασία σε θέματα τεχνολογίας. Η Μέγκαν Σλαμπίνσκι αναφέρει πως οι εταιρείες αναζητούν προγραμματιστές με δεξιότητες όπως η συγγραφή κώδικα, η χρήση γλωσσών προγραμματισμού όπως η Python ή η Javascript και ο σχεδιασμός εφαρμογών ή ιστοσελίδων. 

Τι να κάνουμε; Να ξαναδώσουμε Πανελλήνιες;