Τα στερεότυπα και οι «θεωρίες» γύρω από την κάνναβη είναι λίγο πολύ γνωστές. Η πρώτη και πιο διαδεδομένη, εκείνη που θέλει τους χρήστες κάνναβης να είναι losers και τεμπέληδες, καταρρίφθηκε εδώ και καιρό. Τώρα, φαίνεται πως η επιστήμη θέλησε να καταρρίψει και μια δεύτερη. Τι πιστεύει ο μέσος άνθρωπος για τη σχέση κάνναβης και σεξ; Ότι η πρώτη σκοτώνει το δεύτερο. Πως τέλος πάντων δεν γίνεται να είσαι λιώμα και να θες να κάνεις σεξ. Πιθανότατα, θα θες να φας μια γλυκιά κρέπα και να κάνεις νάνι. Πως ο οργασμός σου λογικά θα είναι κάπως άτονος και “dead”. Κι όμως όχι. Τελικά, ο Carl Sagan, ο αστρονόμος και χρήστης κάνναβης, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε όταν δήλωνε πως το χόρτο εντείνει την απόλαυση στο σεξ. 

Σε άλλα νέα, καινούργια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δημοσιευμένη στο Journal of Cannabis Research, στην οποία συμμετείχαν 811 άτομα, από 18 ως 85 ετών, έδειξε πως το χόρτο μπορεί να προσφέρει πιο έντονους οργασμούς. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 64% ήταν γυναίκες και το 73% σε μονογαμική σχέση. Πάνω από τους μισούς έκαναν καθημερινά χρήση κάνναβης, ενώ το 59% έκανε χρήση εσκεμμένα πριν το σεξ, ώστε να είναι καλύτερο. Οι περισσότεροι κάπνιζαν το φυτό, ενώ κάποιοι έκαναν χρήση βρώσιμης κάνναβης ή χρησιμοποιούσαν έλαιο. 

Πάνω από το 70% των συμμετεχόντων ανέφεραν αυξημένη επιθυμία και ένταση σε οργασμό, ενώ οι περισσότεροι που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη πριν τον αυνανισμό είπαν ότι αύξανε την απόλαυση. Παράλληλα, ενώ δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ανδρικό και στον γυναικείο οργασμό, το 40% των γυναικών είπαν ότι τις βοηθούσε να φτάσουν σε πολλαπλούς οργασμούς. «Γενικώς, η χρήση κάνναβης έχει θετική επιρροή στη σεξουαλική λειτουργικότητα και ικανοποίηση των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας και η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα των φύλων στη σεξουαλική απόλαυση», έγραψαν οι ερευνητές. 

Επιπλέον, οι συγγραφείς τις μελέτης επισημαίνουν πως παρόλο που κάποιοι ανέφεραν εσκεμμένη χρήση πριν το σεξ, ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους υπόλοιπους, και αυτό μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τι σημαίνει αυτό; Πως το να πιστεύεις ότι το χόρτο σε κάνει καλύτερο στο σεξ, αυτόματα σε χαλαρώνει σαν σκέψη, άρα πράγματι το απολαμβάνεις περισσότερο. «Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του ότι πιστεύεις ότι η χρήση κάνναβης θα αυξήσει την απόλαυση λόγω των αφροδισιακών ιδιοτήτων που της αποδίδονται παρά λόγω κάποιας πραγματικής σωματικής αντίδρασης. Όμως η χαλάρωση που επιφέρει η κάνναβη μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη επιθυμία ή στον περιορισμό των αναστολών κι έτσι μπορεί να υπάρξει αυξημένη σεξουαλική λειτουργικότητα και πιο έντονη ικανοποίηση», αναφέρεται από τους ερευνητές. 

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνναβη και απόλαυση συνδέονται με τις ευλογίες της επιστήμης. Έρευνα του 1984 έδειξε πως τα δυο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν καλύτερο σεξ όταν είχαν χρησιμοποιήσει χόρτο. Πιο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν πως η χρήση κάνναβης πριν το σεξ αυξάνει τη λίμπιντο και την πιθανότητα για καλύτερο οργασμό. Να επισημάνουμε κάπου εδώ, για όποιον ψάχνει απλώς δικαιολογίες, πως δε υπάρχουν πολλές έρευνες που να επιβεβαιώνουν πως η κάνναβη είναι αφροδισιακή. Βέβαια, αυτό πάντα είναι κάπως δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς πως πάντοτε η κάνναβη ήταν παράνομη, γεγονός που θα έκανε δύσκολη τη χρηματοδότηση μιας σχετικής έρευνας.