Υπάρχει η διαρκής αναζήτηση της πρώτης ύλης, η εξέλιξη των τεχνικών, οι συνεχόμενες δοκιμές, η εμμονή με τη λεπτομέρεια σε κάθε επίπεδο καθώς και πολλά άλλα «μικρά» που τελικά δίνουν χαρακτήρα και -ας μην γελιόμαστε- «ταμπέλα» σε κάθε new entry που αφορά την εστίαση. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για αυτά και, σύμφωνοι, όλα τους είναι απαραίτητα, όμως δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα αν δεν υπάρχει μια συγκολλητική ουσία να τα ενώνει και να τα κρατά μαζί. Και η ουσία αυτή δεν είναι παρά η αγάπη, η φαντασία και το ενδιαφέρον ώστε αυτό που προσφέρεις να είναι κάτι αυθεντικό.

Να είσαι απλός και αληθινός -στο τέλος της ημέρας αυτό μένει. Ή μάλλον και στην αρχή της, εφόσον μιλάμε για τους Fixers, μια ομάδα που προσγειώθηκε στην πλατεία Παγκρατίου για να μας φτιάχνει καθημερινά τη γευση και τη διάθεση, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Προσωπικά, βρίσκω βαθιά «ζεστό» να ανήκεις σε αυτή τη «φυλή» που ξυπνάει πριν από όλους για να ξυπνήσει την υπόλοιπη πόλη, και να  δημιουργούν με φαντασία όλα όσα χρειαζόμαστε για να μας φτιάξουν τη μέρα. Αυτό κάνουν και οι serial Fixers, ο Χρήστος, ο Αρτέμης, ο Τάσος, ο Γιώργος, η Μαρία και ο Παύλος, οι οποίοι φροντίζουν για μια ξεχωριστή εμπειρία, πίσω από κάθε γεύση και μυρωδιά. Συστήνονται ως Coffee Makers & Bakers, είναι αυτοί λοιπόν που δίνουν το «καύσιμο» είτε για να αρχίσουμε τη μέρα είτε για να τη συνεχίσουμε.

«Οκ, μια ακόμα καφετέρια στο Παγκράτι», θα σκεφτείς. Όχι, κόντρα σε κάθε τυποποιημένη και άνευρη πρόταση οι Fixers βάζουν τα χέρια τους – κυριολεκτικά. Στο παρασκευαστήριο, που λειτουργεί στο πατάρι του καταστήματος, η Έμμα ζυμώνει και ψήνει κάθε πρωί ολόφρεσκα, χειροποίητα γλυκά και αλμυρά σνακς. Πώς λοιπόν να μην φτιάξει η μέρα σου;

Ας το πούμε όμως και πιο συγκεκριμένα. Στους Fixers θα βρεις καφέ 100% arabica από τρεις διαφορετικές περιοχές της Βραζιλίας. Προς το παρόν, προσφέρουν espresso blend (άλλωστε, ειδικά το πρωί,  όλοι αναζητούμε πιο οικείες γεύσεις), όμως σύντομα έχουν στα σχέδιά τους να προσφέρουν και single origin επιλογές. Φυσικά, δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα στον καφέ: τσάι, ροφήματα σοκολάτας, αλλά και θρεπτικά smoοthies ξεχωρίζουν στο μενού.

Προφανώς, το πώς θα συνδυάσεις το καφέ σου είναι θέμα διάθεσης. Οι Fixers το γνωρίζουν και φροντίζουν να σου δίνουν πολλές επιλογές είτε για take away είτε για dine in. Σίγουρα το μάτι σου πέφτει στα γλυκά και αλμυρά rolls, τα οποία είναι θέμα χρόνου να γίνουν talk of the town. Με χειροποίητη ζύμη (σου μιλήσαμε πιο πάνω για την Έμμα), ζεστά και αφράτα σε κερδίζουν από την πρώτη μπουκιά. Πολύ σωστά τα Cinnamon Rolls, προσωπικό αγαπημένο το Cheddar Bacon Roll.

Και αν τα Rolls σου φαίνονται κάπως too much για πρωί, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητες energy bars και χειροποίητα cookies που καλύπτουν και τις ανάγκες μιας vegan διατροφής. Και αν ανήκεις σε εκείνους που ξεκινάνε οπωσδήποτε τη μέρα τους με sugar rush, επίτρεψέ μας να σου γνωρίσουμε το Baked Cheesecake και τη Flan με καραμελωμένη σφολιάτα και κρέμα καραμέλας.

Ιδανικά τις μεσημεριανές ώρες, γεμίζεις τις μπαταρίες και συνεχίζεις ακάθεκτος τις υποχρεώσεις σου, κάνοντας μια γευστική στάση στην αρχή της Βρυάξιδος. Σε φτιάχνουν με ντελικάτη pinsa, άχαστη η tartufo, ενώ τουλάχιστον μία δοκιμή αξίζουν τόσο το ελαφρά spicy Chicken Street Roll με παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο που αναπαύεται πάνω σε ψωμάκι brioche ή το Hot Crab Dog με surimi.

Εκτός όμως από το refuel, υπάρχει το relax. Άλλωστε, στο εμπνέει και ο ίδιος ο χώρος ο οποίος σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Αφροδίτης Κρασσά. Η designer που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και βρίσκεται πίσω από πολλά πετυχημένα project στην εστίαση και όχι μόνο, δημιούργησε ένα χώρο επιτομή του cozy: ζεστό, με οικείο χαρακτήρα και λουσμένο στο φυσικό φως. Αυτό μάλιστα είναι το πρώτο project εστίασης που αναλαμβάνει στη χώρα μας. Εδώ μάλιστα ας αναφέρουμε και τη επιλογή να αξιοποιηθεί το πατάρι ως παρασκευαστήριο -και όχι ως ένα επιπλέον χώρος για τραπέζια- και έτσι οι εργαζόμενοι εκεί απολαμβάνουν το φως του ήλιου και δεν είναι κλεισμένοι σε κάποια ανήλιαγη «τρύπα» ή στο υπόγειο. Μάλιστα, οι καθρέφτες της οροφής επιτρέπουν την οπτική επαφή με τη σάλα, ενθαρρύνοντας ένα «σιωπηλό» διάλογο ανάμεσα σε προσωπικό και επισκέπτες και κυρίως δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε να γίνει ορατή η σχέση και σύνδεση που πρέπει να έχουμε με εκείνους που φροντίζουν καθημερινά να μας φτιάχνουν τη μέρα.

Δύσκολα σηκώνεσαι να φύγεις από του Fixers, είτε βρίσκεσαι στο εσωτερικό είτε στα τραπέζια έξω. Η τοποθεσία είναι στρατηγική, ακριβώς απέναντι από το άλσος Παγκρατίου, και αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης για να δουλέψεις (αν αγαπάς το remote working), να διαβάσεις, να δεις τα ραντεβού σου ή απλώς να κάνεις ένα διάλειμμα.

Το σίγουρο είναι ότι νηστικός δεν θα μείνεις. Εκτός από όσα είπαμε παραπάνω, μέχρι τις 16:00 μπορείς να απολαύσεις τις επιλογές του brunch, με τα αβγά να έχουν φυσικά την τιμητική τους, καθώς και οι healthy επιλογές, όπως salad & energy bowls από την katsika Bostanic Gourmet, ενώ μετά τις 16:00 μπαίνουν στο παιχνίδι τα burgers, σε συνεργασία με τους The Smashers, αλλά και τα Hot Dogs, καθώς και ένα εκλεκτό wine list με κρασιά ελληνικού αμπελώνα, μπύρες, ποτά, απεριτίβο.

Το Fixers λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στην οδό Βρυάξιδος 2 στο Παγκράτι. Εκεί όπου όλα φτιάχνουν!