Όλοι, για μία τουλάχιστον φορά στη ζωή μας, έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη. Και είναι λογικό. Τίποτα δεν εξιτάρει τον άνθρωπο περισσότερο από το άγνωστο, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι το οποίο, όπως μας έχουν δείξει στις ταινίες, έχουν μεγάλα μάτια και ακόμα μεγαλύτερα κεφάλια. Πράσινα κεφάλια φυσικά.

Η καθημερινότητά μας όμως, δυστυχώς για πολλούς, δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες. Θα σας εξηγήσουμε. Στο πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας πρόσφατα έγινε η επανεκκίνηση του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών, το γνωστό σε όλους(;) SETI. 

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα προγράμματα SETI, στα οποία με την βοήθεια των πανίσχυρων ραδιοτηλεσκοπίων οι επιστήμονες αναζητούσαν σήματα από εξωγήινα νοήμονα όντα, το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται στα ζητήματα πού θα προκύψουν μετά την πιθανή πρώτη επαφή με εξωγήινο πολιτισμό. Το πήγαν ένα βήμα παρακάτω δηλαδή.

Οι επιστήμονες του St Andrews, που λέτε, θεωρούν ότι οι άνθρωποι είναι παντελώς ανέτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας COVID, όταν η έλλειψη της προετοιμασίας δημιούργησε χάος. Δεν είναι παντού σαν Ελλάδα πάντως, πρέπει να τους το πούμε αυτό, υπήρχαν και κράτοι που λειτούργησαν σωστά. 

Το πρώτο πρόγραμμα SETI (Search for extraterrestrial intelligence, το γράψαμε με ύφος Φουσέκη) για την Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε το 1960 και ονομαζόταν «Σχέδιο Όζμα». Ο επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Αμερικανός αστρονόμος Frank Drake. Έκτοτε τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του πλανήτη για δεκαετίες αναζητούσαν τα ίχνη εξωγήινων πολιτισμών όμως χωρίς αποτέλεσμα. 

Η αναζήτηση συνεχίζεται και σε αυτή συμμετέχουν διεθνείς ομάδες αστρονόμων και αστροφυσικών, με την υποστήριξη υψηλής τεχνολογίας, μηχανημάτων παρατήρησης του σύμπαντος όπως το Allen Telescope Array ATA στην Καλιφόρνια, με τις 42 πρόσφατα επισκευασμένες κεραίες του, που λειτουργούν στις συχνότητες από 1000 έως 15 000 μέγαχερτς και άλλων.