Τι κάνει στην πραγματικότητα το ChatGPT; Είναι πραγματικά αυτό το σύστημα τόσο “έξυπνο”; Και ποιες είναι οι συνέπειες της απελευθέρωσης αυτού του είδους τεχνολογίας; Ενώ δεν έχει πραγματική νοημοσύνη (δεν ξέρει τι σημαίνει μια λέξη, αλλά ξέρει πώς χρησιμοποιείται), μπορεί να απαντήσει πολύ αποτελεσματικά σε ερωτήσεις, να γράψει άρθρα, να συνοψίσει πληροφορίες και πολλά άλλα. Το Chat GPT είναι ένα προηγμένο πλαίσιο συνομιλίας που κυκλοφόρησε από την OpenAI (ανεξάρτητου ερευνητικού φορέα που ίδρυσε ο Elon Musk, *πάτημα κουμπιού πανικού*) τον Νοέμβριο του 2022. Ουσιαστικά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε σχεδόν οτιδήποτε στη συνομιλία και μια απάντηση θα δοθεί αμέσως, από “γράψτε ένα email στο αφεντικό μου ” μέχρι αίτημα για να “συνοψίσουμε το κεφάλαιο 9 του Μεγάλου Γκάτσμπι”. Mπορεί να δώσει απαντήσεις στις μεγαλύτερες και μικρότερες ερωτήσεις στη ζωή και να συντάξει σχολικές εργασίες, διηγήματα, χαϊκού, ακόμη και προφίλ LinkedIn.

https://twitter.com/whoiskatrin/status/1600421531212865536?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε μόλις πέντε ημέρες από την κυκλοφορία του, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι το δοκίμασαν, σύμφωνα με τον Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρόεδρο του OpenAI. Η ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις, να παραφράζει, να εξηγεί ορισμένες έννοιες με απλό τρόπο, αφήνει κάποιους να πουν ότι το ChatGPT είναι σε θέση να κάνει την Google να πέσει από την κορυφή.

https://twitter.com/elonmusk/status/1599128577068650498?ref_src=twsrc%5Etfw

Το ChatGPT είναι, πολύ απλά, το καλύτερο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό. Το ChatGPT, συντομογραφία του Chat Generative Pre-trained Transformer, είναι μια τεχνολογία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) που επιτρέπει στις μηχανές να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη γλώσσα. Αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI, είναι ένας τύπος συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί αλγόριθμους βαθιάς μάθησης για τη δημιουργία συνομιλιών που μοιάζουν με τις ανθρώπινες. Εν ολίγοις, είναι μια μορφή αλληλεπίδρασης που βασίζεται σε κείμενο μεταξύ μηχανών και ανθρώπων. Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων κειμένου από το διαδίκτυο. Αυτό περιελάμβανε 570 GB δεδομένων που ελήφθησαν από βιβλία, διαδικτυακά κείμενα, άρθρα που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, 300 δισεκατομμύρια λέξεις τροφοδοτήθηκαν στο σύστημα. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα chatbots, το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να απορρίπτει ακατάλληλες ερωτήσεις.

https://t.co/Cbt5FTI6yS

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ έναν φωνητικό βοηθό όπως το Siri ή την Alexa, έχετε ήδη μια γεύση από το πώς μοιάζει το ChatGPT.  Άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και η Meta έχουν αναπτύξει τα δικά τους μεγάλα εργαλεία γλωσσικών μοντέλων, τα οποία χρησιμοποιούν προγράμματα που ανταποκρίνονται σε ανθρώπινες προτροπές και επινοούν περίπλοκες απαντήσεις. Ωστόσο, αυτό το συγκεκριμένο έχει πολλές άλλες δυνατότητες. Εκατοντάδες στιγμιότυπα οθόνης συνομιλιών του ChatGPT έγιναν viral στο Twitter και πολλοί από τους πρώτους θαυμαστές του μιλούν γι’ αυτό λες και είναι ένας συνδυασμός λογισμικού και μαγείας. 

Μπορεί να απαντήσει σε ιστορικές ερωτήσεις (ξέρει ποιος ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ το 1956), μπορεί να γράψει κώδικα  και μπορεί να γράψει άρθρα ειδήσεων, περιλήψεις πληροφοριών, βασικά, μόνο καφέ δεν ψήνει. Μπορεί να εξηγήσει την κβαντική φυσική ή να γράψει ένα ποίημα κατόπιν εντολής. Αλλά το Chat GPT δεν μιλάει με συναίσθημα και δεν “σκέφτεται” όπως κάνουν οι άνθρωποι. Τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αναλάβει να απαγορεύσουν τη χρήση αυτού του εργαλείου, φοβούμενοι ότι οι μαθητές θα το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν σκονάκια. Στο Λονδίνο, ένας ακαδημαϊκός το δοκίμασε σε σχέση με μια ερώτηση εξετάσεων του 2022 και είπε ότι η απάντηση του AI ήταν “συνεκτική, περιεκτική και εμμένει στα σημεία, κάτι που οι μαθητές συχνά αποτυγχάνουν να κάνουν”. Η τεχνητή νοημοσύνη συνδυάζει πεδία που προσπαθούν να μιμηθούν βασικά την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να μαθαίνει και να παράγει μια γνώμη ή αξιολόγηση από εισροές ή πληροφορίες.

https://t.co/LfljfM438v

Τόσο το ChatGPT όσο και το DALL-E 2 από το Openai με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, βασίζονται σε αυτό που ονομάζεται επεξεργασία φυσικής γλώσσας, επιτρέποντας στο πρώτο να παράγει ολοκληρωμένες απαντήσεις κειμένου σε ερωτήματα, ενώ το δεύτερο παράγει ρεαλιστικές εικόνες από απλές περιγραφές κειμένου.  Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ιατρικών προβλημάτων, την ανάλυση δεδομένων ασθενών, την παροχή εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης και την αυτοματοποίηση των διοικητικών εργασιών. Υπήρξαν εικασίες ότι τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την παραγωγή περιεχομένου θα μπορούσαν να καταστούν απαρχαιωμένα, συμπεριλαμβανομένων όλων, από θεατρικούς συγγραφείς και καθηγητές μέχρι προγραμματιστές και δημοσιογράφους. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε ένα σημείο όπου μπορεί να κάνει τις δουλειές για τις οποίες πληρώνονται οι άνθρωποι. Βέβαια, ένα σημαντικό μειονέκτημα – σωτηρία για τους δημοσιογράφους, τουλάχιστον προς το παρόν – είναι η αδυναμία του εργαλείου να ελέγξει αποτελεσματικά τα γεγονότα. Δεν κάνει ρεπορτάζ.

Το GPT είναι μια έξυπνη μηχανή, αλλά με την έννοια μιας νοημοσύνης που κινητοποιεί τη γνώση, η οποία περιορίζεται σε γλωσσικά σύνολα. Η νοημοσύνη εδώ λοιπόν είναι μια νοημοσύνη που αναλύει σημεία, λέξεις και τα συνδυάζει με βάση στατιστικές κανονικότητες. Εκεί είναι το μυστικό για τη διάκριση του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη από αυτό που δημιουργείται από ανθρώπους. Άρα, όχι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Ακόμη.