"Σοβαρή απειλή" το ηφαίστειο της Σαντορίνης σύμφωνα με γεωφυσικό για λίγο σασπένς στη ζωή μας

Από χειρότερα πιθανά σενάρια, έχουμε και αυτό.

"Σοβαρή απειλή" το ηφαίστειο της Σαντορίνης σύμφωνα με γεωφυσικό για λίγο σασπένς στη ζωή μας

Από χειρότερα πιθανά σενάρια, έχουμε και αυτό.


Παιδιά, μη χαλαρώνουμε, σας παρακαλώ. Πρέπει να συνεχίζεται το στρες των χειρότερων σεναρίων, για να μη βαριόμαστε, από ό,τι φαίνεται. Σε αυτό συμβάλλει και ο Βρετανός γεωφυσικός του Imperial College του Λονδίνου, αναφερόμενος στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη. Το χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».

Μιλώντας τόσο στον Guardian όσο και στη βερολινέζικη εφημερίδα Morgenpost, τόνισε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά κάλεσε τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση, τοποθετώντας ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης. Ο γεωφυσικός Καγετάν Κραπκίβιτς, που ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο Imperial College, κάνει λόγο ουσιαστικά για ένα δίκτυο μέτρησης σε πραγματικό χρόνο, με το οποίο θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει καλύτερα «πότε θα μπορούσε να συμβεί μια έκρηξη». 

Στον Guardian, εν τω μεταξύ, γράφεται πως οι Έλληνες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς επί 400 χρόνια, ο Κολούμπος, λίγο έξω από τη Σαντορίνη, «δεν κοιμάται». Σύμφωνα με το άρθρο, το οποίο έχει βασιστεί στην έρευνα του Imperial College, «ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, γεγονός που δείχνει στους ερευνητές ότι πρέπει να παρακολουθούν το ηφαίστειο σε πραγματικό χρόνο». 

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η τελευταία φορά που εξερράγη ο Κολούμπος ήταν το 1640 μ.Χ. προκαλώντας τον θάνατο 70 ανθρώπων, οι οποίοι εισέπνευσαν τα αέρια της έκρηξης και έπαθαν δηλητηρίαση. Τότε, η έκρηξη προκλήθηκε από συσσωρευμένο μάγμα σε αντίστοιχο μαγματικό θάλαμο,  πιθανώς σε αντίστοιχο βάθος 3 έως 4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας του Κραπκίβιτς, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 μ.Χ., ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει, κατά μέσο όρο, με ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο.

Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο «ρεζερβουάρ» μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπος, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

Σήμερα, ωστόσο, λόγω της πληθυσμιακής και τουριστικής αύξησης του νησιού, μία αντίστοιχη έκρηξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Όλοι ξέρουμε πως όλοι αγαπάνε τη Σαντορίνη. 

Να αναφέρουμε κάπου εδώ πως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης ανήκει στην «εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια» των ηφαιστείων. Αυτά δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν μία έκρηξη ύψους δεκάδων χιλιομέτρων.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης, ο Καγκετάν Κραπκίβιτς και η ομάδα του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3,2 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», υποδηλώνουν ότι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Με τις υγείες μας. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα