Το 1973, ένα πάρτι σε ένα υπόγειο στο δυτικό Μπρονξ γέννησε το είδος και το φαινόμενο που σήμερα όλοι γνωρίζουμε ως hip-hop. Μια νέα έκθεση δίνει την ευκαιρία στους Νεοϋορκέζους και στους επισκέπτες της μητρόπολης να δουν με τα μάτια τους την εξέλιξη του είδους μέσα από πορτραίτα γνωστών καλλιτεχνών που το τίμησαν και με το παραπάνω.

Η έκθεση Hip Hop: Conscious, Unconscious, ακολουθεί την εξέλιξη του hip-hop όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες. Από το 1972 ως το 2022, οι curators, Sacha Jenkins και Sally Berman έχουν φροντίσει να συλλέξουν από σπάνια πορτραίτα μέχρι και κλικς που τα έχουμε δει και ξαναδεί, χτίζοντας μια παράδοξη οικειότητα μαζί τους. Θρύλοι του genre αλλά και καλλιτέχνες που κρύβονται (πολύ καλά) πίσω από αυτό, κάνοντάς το αυτό που είναι περιλαμβάνονται σε μια σειρά από φωτογραφίες με ιστορική αξία για τη μουσική. Όχι μόνο για όσους αγαπούν το hip-hop και βρίσκουν την ψυχή τους μέσα σε αυτό.

Ο Tupac φωτογραφημένος από τον Shawn Mortensen το 1993, η Missy Elliot για το Spin Magazine, το 1998, ο Kendrick Lamar, εξώφυλλο του Issue 56 του Mass Appeal και ο Tyler, the Creator για το WSJ Magazine, το 2022 είναι μόνο μερικά από τα κλικς που φιλοξενούνται στην έκθεση. 

«Η ζωή και η καριέρα μου είναι ένα άμεσο υποπροϊόν όλων όσα έμαθα από το hip-hop σαν παιδί», λέει ο Sacha Jenkins, co-curator της έκθεσης. «Πάντα θα λέω στους ανθρώπους πως το hip-hop πραγματικά ενδυναμώνει τους ανθρώπους. Αν δεν ήταν οι άνθρωποι που αντέδρασαν στο περιβάλλον τους και βρήκαν τρόπους να μείνουν δημιουργικοί και να εκφράζονται, δεν θα υπήρχε hip-hop».

Δες παρακάτω μερικές μόνο στιγμές της πορείας του hip-hop ως σήμερα: 

Tupac, Shawn Mortensen (1993)

Notorious B.I.G, Geoffroy de Boismenu (1994)

Missy Elliott, Christian Witkin (1998)

Trick Daddy, Jonathan Mannion (2004)

Nicki Minaj, Angela Boatwright (2008)

Kendrick Lamar, Chris Buck (2015)

Future, Theo Wenner (2016)

Cardi B, Christian Weber (2018)

Tyler, The Creator, Campbell Addy (2022)


Megan Thee Stallion, Campbell Addy (2022)