Α24: To ανεξάρτητο στούντιο που μάζεψε τα πάντα όλα στα φετινά Όσκαρ

Οι ταινίες του κέρδισαν συνολικά 9 βραβεία!

Α24: To ανεξάρτητο στούντιο που μάζεψε τα πάντα όλα στα φετινά Όσκαρ

Οι ταινίες του κέρδισαν συνολικά 9 βραβεία!


Θρίαμβος. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια ιστορίας του, το ανεξάρτητο στούντιο A24 σκόραρε συνολικά 18 οσκαρικές υποψηφιότητες με 6 ταινίες που έγιναν τα GIF της χρονιάς σου. Μιλάμε για το κορυφαίο πλήρως ανεξάρτητο κινηματογραφικό στούντιο στη βιομηχανία σήμερα.Δεν αγαπούν όλοι οι σινεφίλ τις ταινίες της Marvel, αλλά, αναγνωρίζουν ότι είναι φτιαγμένες για ένα τεράστιο, μαζικό κοινό. Ο θεατής ξέρει τι πληρώνει να δει όταν μπαίνει σε μια ταινία  "Spider-Man". Τις περισσότερες φορές, η Disney και το MCU προσκαλούν τους θεατές σε ένα υπερθέαμα.  Από την άλλη πλευρά, οι ταινίες A24 απαιτούν από τους θεατές να κάνουν το αντίθετο. Ζητούν από το κοινό να προβληματιστεί και να συζητήσει μια ταινία. Να μην την καταναλώσει απλά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A24 (@a24)

Το "Everything Everywhere" έγινε η ανεξάρτητη ιστορία της χρονιάς με τις υψηλότερες εισπράξεις της A24, με πάνω από 104 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έγινε η ταινία του  Letterboxd με την υψηλότερη βαθμολογία ποτέ. Οι 11 υποψηφιότητες του ήταν έκπληξη ακόμη και για τους πιο φανατικούς οπαδούς της ταινίας που λάτρεψαν το σύμπαν όπου η Μισέλ Γιο έχει χοτ-ντογκ για δάχτυλα. Το "The Whale" ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια έσοδα (US), ενώ ο Πολ Μεσκάλ (με το "Aftersun") ακόμη δεν μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε υποψήφιος στα Όσκαρ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A24 (@a24)

Το A24, αρχικά ένας μικρός ανεξάρτητος διανομέας ταινιών, η αποστολή του ήταν να αποκτήσει ταινίες arthouse και να χρησιμοποιήσει έξυπνο, ψηφιακό μάρκετινγκ για να τις επικοινωνήσει με το κοινό.  Ωστόσο, μεταμορφώθηκε γρήγορα σε ένα από τα πιο σεβαστά και επιτυχημένα ονόματα στην κινηματογραφική παραγωγή. Έγινε το A24 Cinematic Universe. Είναι η εταιρεία πίσω η εταιρεία πίσω από το "Uncut Gems" και το "Euphoria". Και, drum roll, η εταιρεία πίσω από τις ταινίες "The Lobster" και "Ο θάνατος του ιερού ελαφιού" του Γιώργου Λάνθιμου. Έχει πολιτιστικό βάρος.

Κάνε μας λίγο τη Wikipedia

Η A24 ιδρύθηκε μόλις πριν από δέκα χρόνια από τους Ντάνιελ Κατς, Ντέιβιντ Φένκελ και Τζον Χότζες (που αποχώρησε από την εταιρεία το 2018). Το τρίο των ιδρυτών του  γνώριζαν ο ένας τον άλλον μέσα από χρόνια δουλειάς στο κύκλωμα ανεξάρτητων ταινιών της Νέας Υόρκης. Πήρε το όνομά της από έναν ιταλικό αυτοκινητόδρομο που οδηγούσε ο Κατς όταν σκέφτηκε να ιδρύσει την εταιρεία.

Την προσέξαμε με το "Spring Breakers", η ταινία των Σελένα Γκόμεζ, Βανέσα Χάντζενς και Τζέιμς Φράνκο για παιδιά κολεγίου σε ένα ταξίδι που ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η ταινία σημείωσε μέτρια επιτυχία στο box office, ανοίγοντας το δρόμο για πιο δημιουργικά έργα. Για τους σινεφίλ το στούντιο Α24 είναι συνώνυμο με τις ανεξάρτητές ταινίες, χαμηλού bidget από ανερχόμενους δημιουργούς που έχουν την καλλιτεχνική ελευθερία να μας δείξουν κάτι λίγο πιο ποπ και όχι τυποποιημένες υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ. Το Α24 υπερασπίζεται πρωτότυπες ιστορίες σε μια αγορά γεμάτη από franchise, reboots και sequels. Προσωπικά, την έμαθα με το "Moonlight" (η πρώτη πρωτότυπη παραγωγή της εταιρείας με την υποστήριξη της εταιρείας Plan B του Μπραντ Πιτ, το Moonlight, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2017). Και την αγάπησα για τίς indie ταινίες τρόμου ("Midsommar" λέμε και κλαίμε). Είναι το αγαπημένο κινηματογραφικό στούντιο των μιλένιαλ που έχουν διδαχθεί ότι τα πράγματα που καταναλώνουν αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι. Η A24 δεν εμπορεύεται τις ταινίες της όπως άλλες εταιρείες διανομής. Αντί να δαπανά για παραδοσιακή διαφήμιση, η εταιρεία ξοδεύει περίπου το 95 τοις εκατό των χρημάτων της για μάρκετινγκ στο διαδίκτυο (στους NYT το διαβάσαμε).

Ξέρει πώς να κάνει τους ανθρώπους να παρακολουθούν τις ταινίες του

Σχεδόν κάθε ταινία που γίνεται talk of social media τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια έχει γυριστεί από την A24. Έχει καταφέρει να πείσει τον σινεφίλ ότι δεν χρειάζεται καν να διαβάσει τις κριτικές πριν πάει να δει ταινία της. Ξέρεις ότι η αφήγηση θα σου ταιριάζει. Και είσαι 100% βέβαιος για την καλλιτεχνική ποιότητα. Το A24 έχει επενδυτές, αλλά δεν ανήκουν σε μεγάλο στούντιο. Κυρίως, γουστάρεις το μάρκετινγκ της Α24. Η ταινία τους "Ex Machina" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ SXSW του 2015 και το A24 χρησιμοποίησε την εφαρμογή γνωριμιών Tinder για να την προωθήσει. Για το "A Ghost Story", δημιούργησε έναν καθηλωτικό χώρο στη Νέα Υόρκη, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν ένα σεντόνι σαν αυτό του πρωταγωνιστή. Για την προώθησή του "Hereditary" έστειλαν ανατριχιαστικές κούκλες σε influencers και κριτικούς.Είναι νέοι, είναι διαφορετικοί, κάνουν πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει, αλλάζουν τη βιομηχανία. Είναι η Miramax της γενιάς των Gen -Z χωρίς να υπάρχει ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν (δείτε το "Bodies Bodies Bodies" και θα καταλάβετε). Δέκα χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται σε ένα open space γραφείο όπου οι συνιδρυτές αναμιγνύονται με τους ασκούμενους και δεν υπάρχουν τίτλοι εργασίας, παρά μόνο συνάδελφοι. Μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινότητα και μια επωνυμία γύρω από αυτόν τον κινηματογραφιστή και είναι μία από τις μοναδικές εταιρείες που μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι ένας απίστευτος θρίαμβος του branding

Το μικρό αυτό στούντιο τα κατάφερε. Από τη λάθος ακτή της Αμερικής. Ή και όχι.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα