Θυμάστε τι ψωνίσαμε από τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της ατέρμονης καραντίνας; Χαρτί υγείας. Κυρίως. Πολλά μπορούμε να αντέξουμε στην δύσμοιρη καθημερινότητά μας, όχι όμως τον μπιντέ. Το χαρτί υγείας είναι κάτι κοινό σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, αλλά περίπου το 70% των ανθρώπων δεν το χρησιμοποιούν καθόλου. Κι όμως, πολλά περίεργα πράγματα χρησιμοποιούσαμε πριν από το χαρτί υγείας. ΙΟΥ.

Ξυλοσπόγγιο 


Αυτό το σκεύος αποτελούνταν απλώς από ένα ραβδί στερεωμένο με ένα θαλάσσιο σφουγγάρι. Μια απλή ματιά σάς λέει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον τρόπο χρήσης του. Τα ξυλοσπόγγια ήταν διαθέσιμα σε δημόσιες τουαλέτες κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ήταν κοινά (ΘΕΕΜΟΥ).  Τα ξέπλεναν σε έναν κουβά με νερό και ξύδι πριν τα αφήσουν για τον επόμενο χρήστη. Όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε, τέτοιες προσπάθειες καθαρισμού απέτυχαν, καθιστώντας τα ξυλοσπόγγια συχνούς φορείς ασθενειών όπως ο τύφος και η χολέρα.

Chūgi


Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι μόνοι που σκούπισαν τον πισινό τους με ξύλα. Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες τα χρησιμοποιούσαν, αν και τα δικά τους ήταν πολύ πιο απλά – χωρίς σφουγγάρια, μόνο λεπτά, πεπλατυσμένα κομμάτια ξύλου, συχνά κατασκευασμένα από εύκαμπτο μπαμπού. Οι χρήστες κάλυπταν μερικές φορές τις κορυφές με ύφασμα πριν από τη χρήση για ευκολότερο καθαρισμό στη συνέχεια.

Πεσσοί


Οι  αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης στρογγυλεμένες, λείες, κεραμικές πέτρες που ονομάζονταν pessoi για να σκουπιστούν. Όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε, τα σκληρά αντικείμενα δεν ήταν εύκολα στη χρήση. Το αν έπλυναν τα χέρια τους μετά από αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ίσως βουτούσαν τα δάχτυλά τους σε έναν αμφορέα δίπλα στην πόρτα. Ίσως δεν το έκαναν.
 

Μαλακά βρύα


Οι Βίκινγκς, οι Αγγλοσάξονες και οι Σκωτσέζοι τα χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν τον πισινό τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλους πολιτισμούς που προέρχονται από μέρη με πολλές υγρές, σκιερές περιοχές όπου τα βρύα προτιμούν να αναπτύσσονται. Οι σύγχρονοι λάτρεις της επιβίωσης και οι ειδικοί στο κάμπινγκ συνιστούν  βρύα όταν δεν υπάρχει χαρτί υγείας.

Το στάχυ του καλαμποκιού


Ένα στάχυ μπορεί να περιστραφεί στον άξονά του για ένα στροβιλιζόμενο, αναζωογονητικό καθάρισμα. Ήταν δημοφιλή στους ιθαγενείς  Αμερικανούς.