Να μην καπνίζετε, να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε το αλάτι. Πράγματα που λένε οι γιατροί όσο στέλνουν την άυλη και εσύ σκέφτεσαι όσο ψάχνεις τα φάρμακα σε τρία (τουλάχιστον) διαφορετικά φαρμακεία. Ένα μάντρα που ακούει κι ο ήρωας του έργου στον γραφείο ενός γιατρού που του ανακοινώνει ότι πεθαίνει. Ο Ευθύμης Φιλίππου, πάντα με ένα ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ, γράφει έναν απαισιόδοξο μονόλογο για το θάνατο. Ίσως είναι και αισιόδοξος. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τις ιδιότητες των συναισθημάτων του Ευθύμη Φιλίππου.

“Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρονιά από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν εδώ την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά”. Έτσι ξεκινά ο George, στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Ben Whishaw. Στην ελληνόφωνη παράσταση, τον ρόλο του αφηγητή κρατά η Αγγελική Παπούλια. Μοιάζει με αφήγηση ενός ονείρου. Η πρωτότυπη σύνθεση του Μελίδη συγκροτείται γύρω από ένα και μόνο μουσικό όργανο –το εκκλησιαστικό– και μια ανδρική χορωδία.

O Τζορτζ είναι σχεδόν 60. Δεν θυμάται ο αφηγητής το επώνυμό του. Έχει μια συνηθισμένη ζωή αλλά μια ασυνήθιστη φαντασία. Έχει χωρίσει και ξαναπαντρευτεί. Σε δυο μήνες θα πεθάνει. Θα τον σκοτώσει μια μιλένιαλ με εννέα ψεύτικα κόκκινα νύχια. 60 άνδρες θα της πάρουν από το σπίτι της το ένα ακρυλικό νύχι. Θα είναι ο πρώτος της φόνος. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτό το φόνο. Η φόνισσα φοράει ωραία παπούτσια. Ο Τζορτζ κάνει αναδρομές στην παιδική του ηλικία πριν πεθάνει. Θυμάται ότι η μητέρα του τον εγκατέλειψε. Ο πατέρας του έγινε παρενδυτικός γιατί δεν μπορούσε να διαχεριστεί την εγκατάλειψη. Κανείς δεν κλαίει για το θάνατο αυτό. Βασικά, κανείς από τους χαρακτήρες δεν έχει συναισθήματα.

Θα μπορούσε ο Τζορτζ να είναι ένας λανθιμός ήρωας του Λάνθιμου; Ναι. Ξεκάθαρα.  Ο Τζορτζ είναι άρρωστος. Και ο Φιλίππου του γράφει έναν επικήδειο λες και σκηνοθετεί μια δολοφονία. Δεν είναι η πρώτη φορά, μπορείς να βρεις τον George κάπου στα σενάρια του για τις ταινίες “Κυνόδοντας”, “Άλπεις”, “L”, “The Lobster”, “Chevalier”, “Ο θάνατος του ιερού ελαφιού”, “Pity” και “And”.

Εννοείται ότι ο Τζορτζ θα μπορούσε να παίζει και στα Αίματα. Ήταν πολύ αστεία τα Αίματα. Να αγοράσετε το συλλεκτικό βινύλιο, ένας spoken word δίσκος με μουσικά ιντερλούδια του Παναγιώτη Μελίδη.  Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάρκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Δεν θα βρείτε ένα νόημα. Μην το ψάξετε μάταια. Αλλά, μπορείτε να δώσετε τη δική σας ερμηνεία. Ο δίσκος είναι διαθέσιμος από τις 27 Ιανουαρίου 2023 στο Onassis Shop και σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες.

Info: George | Ευθύμης Φιλίππου & Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus) | Ένα έργο σε διπλή πρεμιέρα: ως ζωντανή μουσική με αφήγηση για μια μόνο βραδιά και ως συλλεκτικό βινύλιο για πάντα. Εισιτήρια εδώ.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης. Οι φωτογραφίες του δίσκου είναι του Στέλιου Τζέτζια.