Ωραίες οι ταινίες, ωραίες και οι σειρές στο Netflix  (ή του ERTflix) αλλά, όπως και να το κάνουμε, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, τα ντοκιμαντέρ είναι αυτά που ικανοποιούν τον εγκέφαλό μας όταν το μόνο που θέλει, είναι πολλές χρήσιμες πληροφορίες και λιγότερα εφέ. Επίσης, τα ντοκιμαντέρ είναι στην ουσία η αποτύπωση της πραγματικής ζωής και αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό για να σε κρατήσει για ώρες μπροστά από την οθόνη σου.

Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αίσθηση αυθεντικότητας ακόμα και όταν παρακολουθείτε κάτι που το έχετε δει σε χίλιες δυο παραλλαγές, όπως για παράδειγμα την ιστορία πίσω από το Τρίγωνο των Βερμούδων. Μην ανησυχείτε, στη λίστα που ακολουθεί δεν θα βρείτε κάτι παρόμοιο, απλώς θέλαμε να τονίσουμε πως, ένα διάλειμμα από τις σειρές και τις ταινίες, θα σας κάνει καλό (εκτός και αν είναι να δείτε το The Last of Us). Από πολλές απόψεις.

Η πρόσφατη έκρηξη του “docuseries” σε όλες τις πλατφόρμες, άλλωστε, μας δίνουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε σε μια πραγματική ιστορία περισσότερο από ποτέ και, μεταξύ μας, τι είναι καλύτερο από το να βλέπεις να ξεσκεπάζεται μια απάτη ή να μαθαίνεις τι πραγματικά συνέβη πίσω από κάτι που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους γύρω σου;

Ακολουθούν τα 5 καλύτερα ντοκιμαντέρ στο Netflix, παλιές και πιο πρόσφατες κυκλοφορίες και είμαστε βέβαιοι πως πολλές ώρες του ΣΚ σου θα σε βρουν σε ένα καναπέ, να ψάχνεις για μερικές έξτρα πληροφορίες στη Wikipedia.

Ghislaine Maxwell: Filthy Rich

Το Ghislaine Maxwell: Filthy Rich, αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε η Ghislaine Maxwell, η έμπιστη συνεργάτιδα του Jeffrey Epstein (επίσης εξαιρετικό ντοκιμαντέρ), η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες για τη συμμετοχή της στα χρόνια που ο Epstein κακοποιούσε νεαρές κοπέλες. Οι σκηνοθέτες Maiken Baird και Lisa Bryant παρουσιάζουν συνεντεύξεις με τα θύματα του Epstein, που τονίζονται από τα πλάνα αρχείου της Maxwell, του ίδιου Epstein και άλλων ισχυρών ανθρώπων, διερευνώντας πόσο βαθιά εμπλεκόταν ο Maxwell στη διακήνισση νεαρών γυναικών. Μέσα σε δύο ώρες, ξετυλίγεται η υπόθεση εναντίον της γυναίκας που, χωρίς κανένα δισταγμό, κάλυπτε τις αρρωστημένες απαιτήσεις του νεκρού πια, χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Evil Genius: The True Story of Americas’s Most Diabolical Bank Heist

Το Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist, είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ της κατηγορίας true crime. Του αυθεντικού, του ορθόδοξου. Η σειρά κυκλοφόρησε το 2018, αλλά η ιστορία που ακολουθεί μας γυρίζει πίσω στο 2003 και το περιστατικό που απασχόλησε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων, ασχολείται με τον θάνατο του Brian Wells, γνωστός ως «βομβιστής πίτσας» ο οποίος λήστεψε μια τράπεζα. Προφανώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα πίσω από αυτή την ιστορία και μέσα από τη σειρά, θα καταλάβετε καλύτερα τι έχει στο μυαλό του ο μέσος Αμερικανός αλλά και πού είναι ικανός να φτάσει.

Our Father

Συγκλονιστικό, ανατριχιαστικό και -κατά διαστήματα– εξαιρετικά περίεργο. Το Our Father είναι ένα ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει ότι η αλήθεια μπορεί να γίνει τελικάα πιο πολύπλοκη από τη φαντασία. Η ταινία εκθέτει τον πρώην γιατρό γονιμότητας της Ιντιανάπολης, Donald Cline, ο οποίος χρησιμοποίησε το σπέρμα του σε δεκάδες ασθενείς του οι οποίες, φυσικά, δεν το γνώριζαν. Στο Our Father υπάρχουν πολλές συγκλονιστικές στιγμές καθώς βλέπουμε ένα απλό τεστ DNA μιας γυναίκας να εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Made You Look: A True Story About Fake Art

Φανταστείτε ότι είστε ένας πλούσιος συλλέκτης έργων τέχνης. Ξέρετε τα ονόματα που είναι διάσημα παγκοσμίως, θα μπορούσατε όμως να εντοπίσετε ένα ψεύτικο έργο τους; Μάλλον όχι με την πρώτη ματιά, αλλά γι’ αυτό το αφήνετε στους εμπόρους και τις γκαλερί να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα των έργων, σωστά; Τι συμβαίνει όμως όταν η γκαλερί μπορεί να συμμετέχει πρόθυμα σε μία τεράστια απάτη; Αυτή την περίπτωση εξετάζει το Made You Look: A True Story About Fake Art και σε αυτό βλέπουμε την μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία η οποία διαπράχθηκε μέσω της διάσημης και αξιόπιστης Knoedler & Company.

The Keepers

Το The Keepers είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ επτά επεισοδίων που προσπαθεί να ρίξει φως στην ανεξιχνίαστη δολοφονία της μοναχής Catherine Cesnik το 1969. Η Cesnik δίδαξε αγγλικά στο γυμνάσιο Archbishop Keough (αποκλειστικά για κορίτσια) της Βαλτιμόρης με τις πρώην μαθήτριές της να πιστεύουν ότι υπήρξε συγκάλυψη από τις αρχές αφού η Cesnik υποψιάστηκε ότι ένας ιερέας στο γυμνάσιο, ο A. Joseph Maskell, ήταν ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση πολλών μαθητριών. Η σειρά σκηνοθετήθηκε από τον Ryan White, κυκλοφόρησε στο Netflix το 2017 και είναι μέχρι και σήμερα, το 2023, ίσως η καλύτερη δουλειά που μπορείς να βρεις στην πλατφόρμα. Επίσης, το soundtrack είναι επικό.