Όσο βλακώδη κι αν βρίσκεις την ερώτηση «πότε θα κάνεις παιδιά;», όταν απευθύνεται σε εσένα, ίσως κοκκαλώσεις. Προφανώς, κάποιοι δεν την αντιμετωπίζουν αρχικά ως ένα προσωπικό ζήτημα και προσωπικό δεδομένο, ούτε ως μια ερώτηση της οποίας η απάντηση είναι πολυδιάστατη και αποτέλεσμα πολλών διεργασιών. Αν, δε, δεν τη βρίσκεις τόσο εκνευριστική, μάλλον είσαι άντρας. 

Το «πότε θα γίνεις μάνα» μάς κυνηγά και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα κοινωνικά, θα συνεχίσει να το κάνει. Από τη συνάδελφο του δίπλα γραφείου που ανυπομονεί να βάλει αυτό το τικ στη ζωή ΣΟΥ μέχρι τη γιαγιά και τη θεία που θεωρούν πως δεν είσαι ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον, γυναίκα, αν δεν κάνεις ένα παιδί. Άντε και γέννησες και το έκανες στο μεταξύ. Θα σταματήσουν νομίζεις; Το επόμενο θα περιμένουν. 

Οι παρακάτω διάσημες κυρίες (κάποιες από αυτές έγιναν μητέρες αργότερα), δέχτηκαν αντίστοιχη ερώτηση, και πίστεψέ μας, οι απαντήσεις τους ήταν αποστομωτικές. Ίσως σε εμπνεύσουν για την επόμενη φορά που απρόσμενα θα κληθείς να απαντήσεις στα ίδια και τα ίδια. 

 

Cameron Diaz

«Έχω μια απίστευτη ζωή. Με έναν τρόπο, έχω τη ζωή που έχω, επειδή δεν έχω παιδιά. Είναι απλώς μια διαφορετική επιλογή.»

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Parade, το 2009.

Jennifer Westfeldt

«Η πιθανότητα ότι θα το μετανιώσουμε δεν μοιάζει με αρκετά επιτακτικό λόγο να το κάνουμε».

Μιλώντας στους New York Times το 2012.

Zooey Deschanel

«Λες και κάθε γυναίκα πεθαίνει να γεννήσει. Δεν νομίζω. Κανείς δεν κάνει σε έναν άντρα αυτή την ερώτηση. Και πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και κάθε ταμπλόιντ γράφει ‘έγκυος και μόνη’. Κολλημένοι στα ιδανικά του 1950 για το πώς μια γυναίκα θα έπρεπε να ζει τη ζωή της».

Σε συνέντευξη στο In Style, το 2014.

Marisa Tomei

«Δεν ξέρω γιατί οι γυναίκες πρέπει να έχουν παιδιά για να τις βλέπουν σαν ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα».

Μιλώντας στο περιοδικό Manhattan στο 2009.

Chelsea Handler

«Η παιδική ηλικία ήταν αρκετά πληγωτική για όλους. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να διαχειριστώ ένα δικό μου παιδί… έχοντας περάσει όσα πέρασα μεγαλώνοντας».

The Conversation With Amanda de Cadenet, 2013.

Oprah Winfrey

«Αν είχα παιδιά, τα παιδιά μου θα με μισούσαν, γιατί κάτι [στη ζωή μου] θα έπρεπε να υποφέρει και μάλλον θα ήταν εκείνα».

Μιλώντας στο Hollywood Reporter το 2013.

Sarah Silverman

«Θέλω να κάνω παιδιά όταν δεν θα υπάρχει κάτι που να θέλω πιο πολύ, και θα μπορώ να τα κάνω τον κόσμο μου».

Στο Daily Beast το 2010.

Kim Cattrall

«Πιστεύω πως είναι αξιαγάπητα και αστεία και γλυκά, και μετά έχω πονοκέφαλο».

Μιλώντας στο Advocate το 2008.

Gloria Steinem

«Όποιος έχει μήτρα δεν χρειάζεται να κάνει παιδί, όπως και όποιος έχει φωνητικές χορδές δεν χρειάζεται να γίνει τραγουδιστής όπερας».

Στην Chelsea Lately, το 2011