Μπορεί να ακούγεται σαν τρολάρισμα να ρωτάς αν τα μανιτάρια είναι vegan. Δεν είναι όμως. Ο μύκητας των μανιταριών πλευρώτους χρησιμοποιεί αέριο για να παραλύσει και να τρώει μικροσκοπικά σκουλήκια. ΣΟΚ. Η Yen-Ping Hsueh στο Academia Sinica, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν, και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν προηγουμένως ότι το P. ostreatus περιέχει μικροσκοπικές δομές σε σχήμα γλειφιτζούρι που ανοίγουν όταν τα νηματώδη (είναι τύπος σκουληκιών) πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους. Ανακάλυψαν τώρα ότι, αφού σπάσουν, αυτές οι δομές απελευθερώνουν ένα αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα των νηματωδών.

https://t.co/nmwmQtkpUA

Τα νηματώδη είναι τα πιο άφθονα ζώα στο έδαφος, γεγονός που τους καθιστά φυσική επιλογή τροφής για μύκητες, λέει. Άλλοι μύκητες χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να πιάσουν θήραμα νηματωδών, συμπεριλαμβανομένων κολλωδών παγίδων και θηλιών που σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους. Στυγεροί δολοφόνοι σκουληκιών.

Το εύρημα ότι το P. ostreatus τρέφεται με νηματώδεις οδήγησε σε συζήτηση στη βίγκαν κοινότητα σχετικά με το εάν τα πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή. Ένας απλός ορισμός του «vegan» είναι κάποιος που δεν καταναλώνει ζώα ή ζωικά υποπροϊόντα. Και τα μανιτάρια δεν είναι ζώα ή ζωικά υποπροϊόντα. Άρα δεν χρειάζεται να αποκλείονται, σωστά;

https://t.co/Pw5I6LCwHc

Λοιπόν, είναι τα μανιτάρια vegan; Τα περισσότερα μανιτάρια είναι σίγουρα vegan. Είναι μύκητες, όχι ζώα, και δεν αισθάνονται πόνο. Ωστόσο, ακόμη ένα μανιτάρι είναι μια γκρίζα περιοχή για τους vegan: οι τρούφες. Τα σκυλιά ή τα γουρούνια χρησιμοποιούνται συχνά για το κυνήγι τρούφας και ορισμένα σκυλιά στην πραγματικότητα δηλητηριάζονται ή σκοτώνονται στη δουλειά. Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα γουρούνια για να κυνηγήσουν τρούφες είναι ότι το άρωμα της τρούφας μοιάζει πολύ με τη σεξουαλική ορμόνη του αρσενικού χοίρου στο σάλιο τους. Ως εκ τούτου, τα θηλυκά γουρούνια ελκύονται φυσικά από αυτό. Επειδή οι τρούφες είναι τόσο ακριβές, τα σκυλιά που εκπαιδεύονται να τις βρίσκουν είναι επίσης ακριβά. Αυτό τους κάνει στόχο. Δεν είναι σπάνιες οι διαφημίσεις σε εφημερίδες που εμφανίζουν φωτογραφίες κλεμμένων σκύλων εκπαιδευμένων να βρίσκουν τρούφες. Οι βίγκαν δεν συμφωνούν για τις τρούφες.

Για να αισθάνονται πόνο, τα περισσότερα ζώα έχουν νευρικό σύστημα: εγκέφαλο, νεύρα και υποδοχείς πόνου (αισθητηροί υποδοχείς πόνου). Δεν έχω δει κανέναν να ισχυρίζεται ότι τα μανιτάρια έχουν κάτι από αυτά.