Στη συνηθισμένη μας βόλτα από το ελληνικό Reddit, πέσαμε πάνω σε έναν πίνακα. Αλλά όχι έναν οποιοδήποτε πίνακα. Αυτό το λευκό τετραγωνάκι με τις μαύρες διαχωριστικές γραμμές και τα γράμματα που όταν μπαίνουν σε σειρά σχηματίζουν λέξεις, περιέχει διάφορες αλήθειες που φλερτάρουν με τον αυτοσαρκασμό. Και εδώ που τα λέμε, το να αυτοσαρκάζεται κάποιος στις μέρες μας δίχως να μειώνει τον τόπο που μεγάλωσε και χωρίς να δημιουργεί παράπονα για τους ανθρώπους του, είναι σπάνιο.
Ο πίνακας, λοιπόν, για περάσουμε επιτέλους στο κυρίως πιάτο αφού ξεμπερδέψαμε με το ορεκτικά, μας έρχεται από την πανέμορφη Λάρισα και έχει να κάνει, φυσικά, με τον τρόπο που επικοινωνούν πολλοί από τους κατοίκους της. Ας μην μείνουμε μόνο εκεί όμως, γενικότερα στη Θεσσαλία έχουν τον τρόπο τους. Και αυτό έχει και τα ωραία του, αν φυσικά καταλάβεις τι εννοούν.
Το χαρακτηριστικό των Θεσσαλών, είναι η προφορά τους και η συνήθειά τους να κόβουν τις λέξεις και τις φράσεις. Έτσι πολλές δισύλλαβες λέξεις, συνήθως μετατρέπονται σε μονοσύλλαβες, όπως για παράδειγμα, το «κάτω» γίνεται «κατ’», ή το «κόβεις» μετατρέπεται σε «κοβ’ς». Απλά είναι τα πράγματα, τι δεν καταλαβαίνετε; Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι το ο-ω μετατρέπεται σε «ου» και το ε-αι αντίστοιχα σε «ι». Για παράδειγμα, το ρήμα «έρχεται» γίνεται «έρχιτι», και τα ουσιαστικά «ποδάρι» γίνονται «πουδάρ», ή κοσμάκης μετατρέπεται σε «κουσμάκ’ς».
Όλα τα παραπάνω, οι τοπικοί ιδιωματισμοί ή ντοπιολαλιές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάνουν τους Θεσσαλούς να ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη προφορά τους σε όλη τη Ελλάδα. Τι γίνεται όμως όταν προσπαθείς να μεταφράσεις, μεταξύ άλλων, αγγλικές λέξεις στα ελληνικά και σε άτομα που ζουν στη Θεσσαλία; Την απάντηση έδωσε ο χρήστης του Reddit, desert_hermit4 και ναι, γελάσαμε. Πολύ.