Μια αποστολή της NASA εντόπισε έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι περίπου 100 έτη φωτός μακριά. Ο TOI 700 e, ο εξωπλανήτης είναι μέρος του συστήματος TOI 700 και έχει κατά 95% το μέγεθος της Γης και πιθανότατα είναι βραχώδης, σύμφωνα με τη NASA, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)."Αυτό είναι ένα από τα λίγα συστήματα με πολλούς, μικρούς πλανήτες κατοικήσιμης ζώνης που γνωρίζουμε", δήλωσε η Emily Gilbert, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, που ηγήθηκε της εργασίας, σε δήλωση στον ιστότοπο της NASA.
For the first time, NASA'S James Webb space telescope has found a new Earth-sized planet known as an exoplanet, a planet outside our own solar system and it’s just 41 light-years away. Scientists say the rocky planet is several hundred degrees hotter than here on Earth. pic.twitter.com/2xZMsfv8DY
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) January 13, 2023
Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος επίσης κινείται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη. Και οι δύο από αυτούς τους εξωπλανήτες υπάρχουν στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους, ή ακριβώς στη σωστή απόσταση από το αστέρι που μπορεί να υπάρχει υγρό νερό στις επιφάνειές τους. Η δυνατότητα για υγρό νερό υποδηλώνει ότι οι ίδιοι οι πλανήτες θα μπορούσαν να είναι, ή θα μπορούσαν κάποτε να ήταν κατοικήσιμοι για ζωή. Η ανακάλυψη του τέταρτου πλανήτη ανακοινώθηκε την Τρίτη στην 241η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ και μια μελέτη για τον εξωπλανήτη έγινε δεκτή για δημοσίευση από το The Astrophysical Journal Letters.
Discovery Alert! ???? @NASAWebb not only confirms a planet candidate found by @NASA’s TESS space telescope, it provides new science, determining the planet is rocky. We also get preliminary atmospheric info. Good science and *excellent* teamwork! https://t.co/jdfoV8gsXd pic.twitter.com/TAQct70df9
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets) January 11, 2023
Η αποστολή TESS, που ξεκίνησε το 2018, παρακολουθεί μεγάλα τμήματα του νυχτερινού ουρανού για 27 ημέρες κάθε φορά, κοιτάζοντας τα φωτεινότερα αστέρια και παρακολουθώντας τις αλλαγές στη φωτεινότητά τους. Αυτές οι πτώσεις στη φωτεινότητα υποδεικνύουν πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά καθώς περνούν μπροστά από τα αστέρια τους, που ονομάζονται διελεύσεις. Η αποστολή άρχισε να παρατηρεί τον νότιο ουρανό το 2018 και στη συνέχεια στράφηκε προς τον βόρειο ουρανό. Το 2020, η αποστολή επικεντρώθηκε ξανά στον νότιο ουρανό για πρόσθετες παρατηρήσεις, αποκαλύπτοντας τον τέταρτο πλανήτη στο σύστημα TOI 700.