*To κείμενο ανανεώνεται

Tην αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση λόγω αμφιβολιών, πρότεινε πριν από λίγο στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Σόγια. H αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται αυτή την ώρα για τις άλλες δύο κατηγορίες σε βάρος του ηθοποιού για απόπειρα βιασμού σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο» σημείωσε στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας, Στέλλα Στόγια από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Πριν ξεκινήσει η αγόρευση της κ. Στόγια, η πρόεδρος απευθύνθηκε στις δύο πλευρές που νωρίτερα είχαν ανεβάσει τους τόνους με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρία.

«Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσετε όλοι οι παράγοντες. Εδώ έχω δει πρωτόγνωρα πράγματα, που δεν τα έχω ξαναδεί στα 16 χρόνια που υπηρετώ σε αυτόν τον χώρο. Θέλετε να εκτονώσετε το θυμικό σας; Δεν θα το κάνετε παρουσία μου», τους είπε μεταξύ άλλων. «Οφείλουμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της μαρτυρίας όταν είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο που υπάρχει. Για τον πρώτο καταγγελλόμενο βιασμό η καταγγέλλουσα είχε καταθέσει ότι υπήρχε χειραγώγηση. «Υπήρχαν πράγματα που έλεγες για τον κατηγορούμενο… απλώς με συμπαθεί πολύ. Ήταν στο όριο» είχε καταθέσει η καταγγέλλουσα» είπε η εισαγγελέας σημειώνοντας στη συνέχεια ότι του δήλωσε πως θέλει να φύγει αλλά και πως δεν αντιλήφθηκε ότι η πράξη που έγινε σε βάρος της συνιστούσε βιασμό.

Η εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό βιασμού, είπε: «Η καταγγέλλουσα είπε πως πήγε με βαριά καρδιά θεωρώντας πως θέλει να επανορθώσει ο κατηγορούμενος. Η καταγγέλλουσα στην ανακρίτρια είχε καταθέσει ότι ενθουσιάστηκε ασχέτως με ό,τι είχε γίνει, ενθουσιασμό που επιβεβαίωσε και η μητέρα της. Γεννώνται ερωτηματικά. Βεβαίως ήταν χαρούμενη στην προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Όμως, μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επ’ουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στο βιαστή της. Είπε ότι «έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο». Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι της διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με την μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε ότι στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας υπάρχουν αντιφάσεις, τις οποίες ανέφερε αναλυτικά, υπογραμμίζοντας ότι το δεύτερο περιστατικό βιασμού της υπενθυμίστηκε από φίλο της και αναφέρθηκε στο στάδιο της ανάκρισης. «Σε ερωτήσεις προς την καταγγέλλουσα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις της, εκείνη υποστήριξε: «Ήταν όλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όταν μου τα θύμισε ο Παναγιώτης (φίλος της), ήταν σαν να άνοιξε αυτή την πόρτα». Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Άλλα στο ΣΕΗ, άλλα στον εισαγγελέα, άλλα στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή; Η καταγγέλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελεα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο».

Αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ερωτηματικά στην εισαγγελέα της έδρας. «Ήταν ένα περιστατικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος».

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται αυτή την ώρα.

Ένοχος για την 1η απόπειρα βιασμού η πρόταση της εισαγγελέως

Την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού και την αθώωσή του για τον καταγγελλόμενο κατ’ εξακολούθηση βιασμό, πρότεινε η Εισαγγελέας στο ΜΟΔ όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ηθοποιού. Για την καταγγελία σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού 27χρονης ηθοποιού μέσα σε θεατρικό καμαρίνι η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ηθοποιού. Συγκεκριμένα, η Στέλλα Στόγια ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της: «Δεν μας εξήγησε ο κ. κατηγορούμενος γιατί αφού έγιναν συναινετικά όλα αυτά γιατί δεν πήρε (η καταγγέλλουσα) κανέναν ρόλο; Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τρώσει την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. Οι απειλές ότι θα την αποκλείσει από το θέατρο την οδήγησαν στο φόβο.

Τότε δεν είχε τη διαύγεια να σκεφτεί λογικά. Σήμερα δεν θα ένιωθε φοβισμένη και εγκαλούμενη. Τότε η ψυχολογία ήταν εύθραυστη Φοβήθηκε ένιωσε ότι απειλήθηκε από τον κατηγορούμενο και γι’ αυτό απαντούσε και στα μηνύματά του. Βρίσκονταν σε ψυχική ομηρεία. Είχε γιγαντωθεί στο μυαλό της η ιδέα της απειλής. Σχετικά με τη θέση της υπεράσπισης γιατί η καταγγέλλουσα δεν κατήγγειλε τότε τον κατηγορούμενο, η καταγγέλλουσα ένιωσε ότι δεν θα μπορούσε τότε να τα βάλει με τον κραταιό Φιλιππίδη. Ο κατηγορούμενος εξανάγκασε τη καταγγέλλουσα σε γενετήσιες πράξεις με τη χρήση βίας, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος».

Αγορεύοντας  για την καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού επίσης για απόπειρα βιασμού ηθοποιού (μέσα στο αυτοκίνητό του σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού), η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι την ενοχή του κατηγορουμένου και για το αδίκημα αυτό. Μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας αποδόμησε τους ισχυρισμούς του ηθοποιό ότι υπήρξε συναινετική σεξουαλική συνεύρεση, λέγοντας: «Για ποιο λόγο τότε η καταγγέλλουσα δεν πήρε κάποιο ρόλο; Για ποιο λόγο δεν επιδιώκει να τον συναντήσει μετά. Έγινε πολύς λόγος για το ημερολόγιο της καταγγέλλουσας ότι δεν κατέγραψε εκεί το περιστατικό. Οι σελίδες στο ημερολόγιό της εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ένα τραυματικό γεγονός που δεν θέλησε να καταγράψει.

Μας είπαν για γυμνή φωτογράφιση της καταγγέλλουσας. Όποιος δηλαδή κάνει γυμνή φωτογράφιση κάνει καταγγελίες για απόπειρα βιασμού; Και στην τρίτη καταγγελία τηρούνται τα στοιχεία του εγκλήματος της απόπειρας βιασμού. Εξανάγκασε την καταγγέλλουσα σε ανοχή γεννετήσιας πράξης με τη χρήση βιας έχοντας την κλειδωμένη εντός του οχήματος του».